Juristen gjorde noe som mange ikke har våget
Hun rettet åpen kritikk mot det svenske barnevernet, også i utlandet


 

Nå lar domstolene i Vest-Sverige henne svi økonomisk. Og som unnskyldning bruker de at ”hun er uskikket til oppdrag”, en beskrivelse som juristen selv ser på som et rent yrkesforbud.

Sfm.no: Göteborg 08.03.2004 - Tekst og foto: Jan Hansen

Litt om hennes bakgrunnen
Ruby Harrold-Claesson kommer opprinnelig fra Jamaica der hun så dagens lys i 1947. Hjemme på Jamaica tok hun vanlig folkeskole, deretter videregående, for så å ta gymnas. Frankrikes regjering ga henne i sin tid et stipendium og hun studerte juss og statsvitenskap i Frankrike i hele 4 år..

Under studietiden traff hun en svensk mann og de slo seg siden ned i Sverige hvor de også senere stiftet familie. I året 1986 påbegynte hun sine svenske juridiske studier. 6 år senere dvs i 1992, begynte hun som privat jurist. Og i 1996 avla hun full juridisk embetseksamen ved Universitetet i Göteborg.


Juristen Ruby Harrold-Claesson har stor respekt for både Sverige og den svenske loven, en lov hun også krever skal overholdes av alle - også av domstolene. Foto: Jan Hansen - sfm.no

Karakterer over gjennomsnittet
Utover svært gode internasjonale juridiske bakgrunskunnskaper og gode karakterer fra bla a Göteborgs Universitet, tok hun i tillegg ekstra utdanning i tvistemålsaker. Her oppnådde hun karakterer som lå langt over gjennomsnittet. Siden 1996 har hun i tillegg til å være jurist også ledet den ideelle organisasjonen NKMR (Nordiske Komiteen For Menneskelige Rettigheter). Hun sitter fortsatt som styrets leder.

Noen av hennes mange utmerkelser som eksempelvis svensk juristeksamens papirer og andre internasjonale over en lav sko som pryder veggene på hennes hjemmekontor.

Marerittet begynte i 1996
Ruby Harrold-Claesson kan på mange måter minne om borgerettsforkjemperen Martin Luther King. Hun er en svært så sterk kvinne med stor rettferdighetssans og soleklare meninger. Og det var nettopp dette med å ha klare "soleklare meninger" og en sterk forankring i Europakonvensjonen om de menneskelige rettighetene, som omsider skulle gi henne uventede og totalt uante problemer, i alle fall i vestsvenske domstoler ifølge henne selv.

Marerittet begynte i den svenske byen Nässjö i Småland i 1993. På tross av at hun ikke var tildelt oppgaven som offentlig representant for en enslig mor grunnet for en for stor geografisk avstand, bisto hun henne allikevel i en barnevernsak, en sak hun også vant mot kommunen gjennom at sosialsjefen inngikk en avtale med henne om å ta tilbake vedtaket om tvangsplassering.

Dette tapet tålte ikke barnevernet i Nässjö, og Ruby Harrold-Claesson ble der etter uglesett av flere. Som jurist gjorde hun bare jobben sin og med full støtte i svensk lov, en lov hun også må følge som alle andre jurister og advokater. Pr. dags dato har hun fortsatt ikke fått betalt kr. 97.000,- som staten / kommunen skylder henne for jobben med barnevernsaken fra Nässjö.

Yrkesforbud ved vestsvenske domstoler
Juristen er svært populær blant mange mennesker over hele Sverige, også internasjonalt, men tydeligvis ikke like populær blant enkelte dommere ved vestesvenske domstoler. En annen klient med røtter i Nässjö, ville ha Ruby Harrold-Claesson som offentlig oppnevnt representant i en sak som skulle gå for Göteborgs Tingsrätt. Hun hadde fått kjennskap til Gøteborgsjuristen gjennom en artikkel i Smålands-Tidningen den 20. april 1996. Verken Herredsretten eller Göteborgs Tingsrätt oppnevnte derimot Ruby Harrold-Claesson i saken. Yrkesforbudet var da et faktum slik hun selv oppfatter situasjonen.

Disse forhold ble av juristen påanket til høyeste klageinstans, samt fulgt opp av en klage rettet direkte til Justisombudsmannen. Men intet ble forandret av den grunn. Dokumenter som sfm.no med selvsyn har gjennomgått (se også våre faksimiler nedenfor), gir uomtvistelige og klare indikasjoner på at den svært så fritalende juristen, egentlig må anses å være belagt med direkte yrkesforbud, noe som er ganske unikt i Skandinavia. I alle fall så lenge de ikke har gjort noe som helst galt. Og det har ikke Ruby Harrold- Claesson heller ifølge henne selv.


Faksimile av rettsdokumentet fra Göteborg Tingsrätt. Ordet "lämplighet" betyr på norsk skikket.


Faksimile av brev fra Justisombudsmannen etter klagen. JO fant ikke grunn til å "uttale seg".

Advokater og jurister kan fradømmes verv
Advokater og jurister kan i Sverige, Danmark som i Norge fradømmes sine verv, men da skal det foreligge skjerpende omstendigheter. I Norge er det Justis- og Politidepartementets disiplinærutvalg for advokater som er instansen for slike ærend. Sakene behandles som regel aller først i Den Norske Advokatforenings eget utvalg. Ruby Harrold-Claesson garanterer for at hun overhodet ikke har noe som helst på sitt rulleblad noen steder.

Sfm.no. Hva tror du selv er årsaken til at du er belagt med "yrkesforbud"?

- Det kommer av at jeg åpent våger å kritisere det svenske barnevernet og forvaltningsdomstolene. Jeg kaller det for grunnleggende systemfeil. Ikke minst gir jeg også klart uttrykk for at svensk lov skal følges av alle – også av domstolene. Med andre ord. Et ombud som ikke er oppnevnt som offentlig representant i en rettssak har ingen talerett ifølge svensk lov og praksis.

Omvendt rasisme
Sfm.no. Hva sier det svenske advokatsamfunnet - og juristforeningen?

- Jeg er ikke medlem av advokatsamfunnet. For å bli det må jeg kunne dokumentere en inntekt på minst kr. 500.000,- årlig for å komme med i ”det gode selskap”. I og med mitt "yreksforbud" ved vestsvenske domstoler har jeg tapt en masse penger. Jeg har også flere millioner kroner til gode for utført arbeid, men disse pengene får jeg sikkert heller aldri se sneven av.

- I dag har jeg en sykepengeplassering på nivå med en hjemmeværende husmor, og kommer naturligvis av den grunn heller ikke til å få noen pensjon. Slik straffer systemet uliktenkende. Og Juristforeningen har heller ikke løftet en eneste finger for å hjelpe meg. Av den grunn vurderer jeg derfor nå å kreve tilbake alle mine innbetalte medlemskapspenger.

Sfm.no. Hvordan reagerer dine juristkolleger på ”yrkesforbudet”?

- De fleste er sjokkerte men det er lite de kan gjøre. En tidligere riksdagsmann (samme som norsk stortingsmann, vår anmerkning), har engasjert seg i min sak og forsøkt å ta den opp med sin egen riksdagsgruppe. Men ingen våger å røre ved saken min. I praksis innebærer dette at domstolene har rett til å velge hvilke ombud som skal representere de rettssøkende. Kan du tenke deg hvordan det skulle ta seg ut om Marlene Ottey skulle nekte å konkurrere mot Marion Jones i et sprintløp?

Sfm.no. Er det mulig at vestsvenske domstoler også ser på deg som en slags oppvigler eller på svensk ”visselblåsare”, ikke minst på grunn av ditt sterke engasjement som leder av NKMR?

- Personlig føler jeg det aller mest som ren rasisme fordi jeg ikke har den samme hudfargen som andre svenske jurister og advokater. Jeg har imidlertid like gode kunnskaper om enn ikke enda bedre på flere områder enn mange svenske dommere, advokater og jurister. Jeg er ”dessverre” Sveriges eneste mørkhudete jurist og det har tydeligvis en pris.

- Mitt sterke og intense engasjement for beskyttelse av barns og deres foreldre og slektningers menneskelige rettigheter overfor sosialstatens byråkrater, spiller sikkert inn. Jeg har stor erfaring med dommere som ikke tåler å høre snakk om Europakonvensjonen om de menneskelige rettighetene og FNs Barnekonvensjon.

- Göran Persson "Kritikere skal brennemerkes av partiet"
Sfm.no. Er det riktig at nåværende statsminister Göran Persson (S) en gang skal ha sagt følgende i utlandet at sitat; den som snakker vondt om Sverige utenfor landets grenser, vil senere bli brennemerket av partiet?, sitat slutt

- Ja det stemmer og det var sommeren 1995 da han var finansminister. Våren 1996 var jeg i et TV-program på Jamaica og fortalte om hvordan det svenske systemet behandler barn og deres familier. Jeg fikk atskillige telefonsamtaler fra folk som sa at det var sjokkert over avsløringene, og dette etter som de trodde at Sverige tilhørte de siviliserte landene i verden.

- Men yrkesforbudet som jeg personlig er rammet av, er ikke særlig overraskende med tanke på at Hans Corell, som nå er er undersekretær i FN, i en artikkel i Dagens Nyheter 26 april 1988 foreslo yrkesforbud for en annen svensk jurist med lisens, Siv Westerberg. Hun er også en av NKMRs stiftere. Dessuten er jeg selv svart, en kvinne, en innvandrer, og jeg har slike "oppfatninger" som ikke er godkjent av systemets representanter. Men jeg kan fortsatt føle en stor tilfredsstillelse etter å ha reddet unna over 30 barn fra det svenske barnevernet.

Ifølge Ruby Harrold-Claesson har hun fortsatt en del oppdrag som venter i andre deler av Sverige. Samfunnsmagasinet takker for et åpenhjertig intervju og ønsker henne all hell og lykke i framtiden.

****

Publisert hos Samfunnsmagasinet (www.sfm.no) 08.03.04
BarnasRett takker Samfunnsmagasinet for tillatelse til å gjengi artikkelen.