Hva er det med media?

6. mars 2005
Mange foreldre som blir forfulgt av barnevernet har tatt kontakt med media: lokalaviser, riksaviser, radio og tv. Stort sett blir de møtt med mistro og skepsis. Redaktøren vil ikke legge seg ut med kommunen, og journalisten blir kritisk til familien når han/hun får lese (i den grad de kommer så langt, da) barnevernets fornedrende omtaler av familien. Så er det stopp! Dessverre, men...

Slik er det ikke for barnevernet. Når de vil ha ut sitt budskap - uansett hvor råttent det er - så låner media ut spaltemeter på spaltemeter til nærmest fritt bruk. Journalist og redaktør stiller ingen kritiske spørsmål verken til innholdet eller intensjonen.

At det er slik det forholder seg kan dokumenteres gjennom det følgende:
 

Vervekampanjen for nye fosterfamilier
Denne uken pågår en rekrutteringskampanje for fosterhjem. Det er Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet som står bak, i samarbeid med fylkeskommunenes familieavdelinger. Hensikten er å skaffe flere fosterhjem.

At barnevernet fører sin kampanje er nå så sin sak. Men at media automatisk og ukritisk lar seg bruke i barnevernets tjeneste er meget alvorlig.
Barnevernets pr-rådgivere har klekket ut denne propaganda-kampanjen, et stunt som i seg selv burde være av interessere for vår "oppsøkende, kritiske og undersøkende" presse.
 

Nettsøk
Vi foretok et nettsøk i norske aviser en liten ettermiddagsstund, og dette er hva vi fant:


Moss Avis 06.04.05:
Trenger fosterhjem
I Mosse-distriktet skal ytterligere seks barn tas ut av hjemmet sitt - uten at media bryr seg!

Radio3 07.04.05:
Trenger flere fosterhjem
I Nordland har man 280 fosterhjem, og man trenger flere for å kunne opprettholde den bestialske virksomheten det er å tilrane seg andres barn.

NRK Trøndelag 06.04.05
33 mangler fosterhjem
Hva slags barnevern er det som lar barn bo under skadelig forhold mens de "venter på fosterhjem"? Og hva slags media er det vi har som lar seg by slik propaganda og vås, og som presenterer det for oss uten den minste motforestilling?

NRK Finnmark 06.04.05:
73 barn venter på fosterhjem
Leder for fosterhjemstjenesten i Finnmark, Torbjørn Johansen, sier barn som trenger hjelp får det mye bedre i en fosterfamilie enn på en institusjon.
Men er institusjon og fosterhjem hjelp i det hele tatt?? Vi spør, for media gjør det ikke!

Østlandets Blad 05.04.05:
Trenger flere fosterfamilier
- Alle kan bli fosterforeldre. Man trenger verken ekstraordinære omsorgskompetanse eller høy inntekt, sier tiltakskonsulent Molly Solsvik i Ski barnevern. Slik er det imidlertid ikke for barns biologiske familie.

Dagen 05.04.05:
81 barn i fosterhjemskø

Direktøren i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir), Ann-Marit Sæbønes, sa på en pressekonferanse mandag at hovedbudskapet i kampanjen er at helt vanlige folk er gode nok til å være fosterforeldre.
Hvorfor kan ikke "helt vanlige folk" få lov til å ta seg av sine egne?

Gjengangeren 06.04.05:
Fosterhjemsfakta: Det stilles få formelle krav til å bli fosterhjem

Stavanger Aftenblad 05.04.05:
- Vi trenger flere fosterforeldre i blokk

Fædrelandsvennen 05.04.05:
458 i fosterhjem

Et alarmerende høyt antall barn blir tatt fra familien sin. Det synes imidlertid ikke som media lar seg alarmere, men snarere tvert i mot; de lar seg imponere.

Folkebladet 04.04.05:
Søker flere fosterhjem
Som sagt: landsomfattende kampanje - uten en eneste kritisk bemerkning.

Avisa Nordhordland 04.04.5:
Søker vanlige fosterforeldre
"Tom og Marianne. Gode nok. Denne annonseteksten fulgt av et bilde av et smilende par vil denne uken dukke opp i mange av landets aviser".

NRK Trøndelag 01.04.05:
Manglar fosterheimar
sier Jonny Berg. Vår erfaring er at det er stor mangel på respekt for familien og de familiære båndene innen barnevern"faget". 

NRK 31.03.05:
"Home-parties" skal gi fosterforeldre
Nye spenstige metoder tas i bruk for å finne familier som er villige til lydig å tjene staten - på andres bekostning

Tønsberg Blad 04.04.05
Trenger fosterhjem til 38
Propagandaen er i gang. Staten omtaler metoden de benytter som "landsomfattende kampanje", men vi kjenner lusa på gangen...


Fosterhjemmene - hvem er de?

Fædrelandsvennen 07.04.05:
Liten test før stor styrkeprve

Fosterfedrene Michael Böhn, Helge Vollen, Jan Helge Reckmann fra Mandal, fosterfedre som slår et slag for den mest groteske innretningen vi kjenner til i vår tid i noe moderne land.

Sandefjords Blad 04.04.05:
Foreldre med hjerterom

Noen av dem som lar seg bruke av staten - til andres store ulykke! - lar seg presentere og fotografere. Her: Bjørn og Torill Møller i Sandefjord.
En sak har imidlertid ofte to sider. Den biologiske familien har sin historie. Hvorfor presenteres ikke også den siden? Media er jo ellers så opptatt av å opptre "objektivt"...

Halden Arbeiderblad 06.04.05:
Gir ettåring ny start

Flere som er med på barne-ranet, og som skryter av det. Kunne
Aase-Mari og Knut Arild Breda tenke seg å gi fra seg sine egne barn på statens kommando?

Drammens Tidende 05.04.05:
Fosterforeldre på heltid
Margot (45) og Lars Even Henriksen (45) gleder seg over å være fosterforeldre, og oppfordrer andre til å delta i vår tids største krenkelse av enkeltmennesker i Norden: å bli fratatt sin familie.

Gjengangeren 06.04.05:
- Flott å være fosterforeldre
Lisbeth (48) og Roar Lysell (52) på Tveiten i Vestfold vet at de er "gode nok" til å være fosterforeldre, men vet lite om hva "gode nok" innebærer når biologisk familie blir vurdert og dissekert.

Bergens Tidende 05.04.05:
7000 fosterbarn i Norge
Ketil og Inger Hindenes har latt seg bruke av staten i 9 år, og synes det er strålende at "Vi får være med på å forme barn i vårt eget hjem".
Barnevernet har også den eksklusive rett til å eksponere omsorgsovertatte barn (og media er med på leken): Se også her.

Agderposten 04.04.05:
Fosterforeldre til sju
Marit og Frank Sagstuen i Birkenes
har hatt sju fosterbarn. Har det slått dem hvilken grusom gjerning de har vært med på?

Moss Avis 06.04.05:
Stortrives som fosterforeldre
Inger Johanne og Stefan Stolinski, fosterforeldre som lar seg bruke i barnevernets propaganda. Og Moss Avis er åpne, mottakelige for statsstyrt propaganda (det er de ikke når fortvilte foreldre tar kontakt. Hvor galt kan det bli? Ytringsfriheten er borgernes rettighet, ikke statens!).
 

*************


Det er øyensynlig en ulempe å være profesjonell journalist. De journalistene som har vært på ferde i de ovenstående artiklene har i hvert fall ikke skjønt "bæret" av hva dette dreier seg om.
Folk som har den lykke ikke å være vanlige journalister har faktisk oppdaget mer, og for lenge siden:

Barnevern, media og åpenhet

Hvor kritiske er nå egentlig mediene når barnevernssaker omtales? Har barnevernet strengt tatt noe særlig å klage over? Hvordan er det fatt med den såkalte "legitimitetskrisen"? Slike refleksjoner kan du lese i denne kronikken "Barnevern, media og åpenhet" på bakgrunn av et seminar arrangert av Voksne for Barn. Av Ole Texmo.

Når media løper barnevernets ærend
Profesjonelle journalister har skylapper i barnevernssaker. De nekter å bringe realitetene om hvordan barnevernets ofre trakasseres, lyves på og ødelegges, ut til befolkningen. Medias behandling av barnevernssakene står i skrikende kontrast til hvordan f.eks forbrukersaker dekkes. Av professor Marianne Haslev Skånland.

 

Barnevernets livsløgn

Barnevernssaker som kommer fram i media, er bare toppen av isfjellet. Årsaken til at slike omsorgsovertakelser skjer i så stor skala som de gjør, er at barnevernet og de instanser som samarbeider med barnevernet, samt fylkesnemndene, lever med en sterkt grunnfestet livsløgn om at omsorgsovertakelse er et bra tiltak. Av advokat Sverre Kvilhaug.

 

Ytringsfrihet: Georg Apenes og William Shakespeare
Blir myndighetene helt "på tuppa" av informasjon? Av professor Marianne Haslev Skånland, Bergen.