Barn og foreldre som blir straffet
for opprør mot barnevernet

 

Samlemapper

 

Enkeltsaker

Skal ha truet ansatte i barnevernet
En rekke politipatruljer rykket ut til Rådhuset i Steinkjer i ettermiddag hvor flere personer skal ha oppført seg truende overfor ansatte i barnevernet. Det dreier seg ifølge fungerende rådmann, Erling Bergh, seg om en barnevernssak som har utviklet seg over tid. En familie skal ha følt seg urettferdig behandlet av barnevernet. (Adresseavisen 09.03.09)

- Bet barnevernsansatt i Steinkjer
Politiet i Steinkjer aksjonerte i ettermiddag mot flere personer som skal ha oppført seg truende overfor ansatte i barnevernet. (Nrk Trøndelag 09.03.09)

Kvinne pågrepet i politiaksjon
Nærmere 20 politifolk rykket ut da en kvinne skal ha kommet med trusler mot ansatte i barnevernet ved Steinkjer rådhus mandag. (Trønder-Avisa 09.03.09)

Truet barnevernet med kniv
Det ble for mye for 41-åringen da barnevernet kom for å hente hans seks år gamle sønn. (Fædrelandsvennen 12.02.09)

Småbarnsmor truet saksbehandler
En 27 år gammel kvinne er dømt til betinget fengsel etter trusselepisoden i lokalene til barnevernstjenesten i Bergen i februar i fjor. (Bergensavisen 06.01.09)

Mormor risikerer fengsel
En mormor risikerer tre års fengsel dersom hun kjennes skyldig i å ha bortført sitt barnebarn. (Drammenes Tidende 12.12.08)

Ber om betinget fengsel for mor
Aktor Amund Sand krever bot og betinget fengsel for kvinnen (38) som rømte utenlands med barna for å unngå at barnevernet tok dem. (Adressa 09.12.08)

- Overgrep fra barnevernet
Barnevernet, med bistand fra politiet, rykket ut til familiens bolig med vedtak om å overta omsorgen for tre barn på 11, 12 og 13 år. Foreldrene satte seg til motverge og det oppsto en slåsskamp i huset mens to av barna som skulle hentes rømte ut på strømpelesten. Det er barnevernet som har begått overgrep i denne saken, mener forsvarer Ole Klanderud og ber om at begge foreldrene frifinnes for vold. (Ringblad 06.06.08)

Slo og sparket politifolk
En snaut 17 år gammel gutt er i Larvik tingrett dømt til 45 timer samfunnsstraff for å ha slått og sparket to politibetjenter. Gutten var av barnevernet plassert på en institusjon, og det var under en utflukt på ei hytte i Larvik-distriktet i regi av institusjonen at gutten så sitt snitt til å rømme. Da han kort etter ble pågrepet av politiet, gikk han løs på de to politifolkene, en kvinnelig betjent og en mannlig førstebetjent. (Østlandsposten 04.06.08)

LB-2007-189900
Dom
2008-04-14: En jente, som på gjerningstidspunktet var 16 år gammel, ble under dissens funnet skyldig i to tilfeller av straffbare trusler overfor en ansatt ved barnevernsvakten. (Lovdata 05.05.08)

I varetekt etter trusler mot barnevernet
En mann i midten av 20-årene blir i dag framstilt for varetektsfengsling etter grove trusler mot barnevernet i Verdal. (Verdalingen 01.04.08)

Far gikk til angrep
Da foreldrene fikk vite at barnevernet ville ta fra dem omsorgen for sønnen, gikk faren til angrep på de to saksbehandlerne. (Trønder Avisa 31.03.08)

Forfalsket brev
25-åring dømt til samfunnstjeneste. I rettsmøtet 7. februar forklarte 25-åringen at han hadde vært så sint på barnevernet i Målselv på grunn av at han og kona var fratatt foreldreansvaret for begge barna, at han forfalsket brevene slik at det så ut som de kom fra Fylkesnemnda. (Bladet Tromsø 12.02.08)

To pågrepet etter omsorgsovertakelse
To personer ble pågrepet onsdag ettermiddag, etter en omsorgsovertakelse i Ringerike. (Ringerikes Blad 23.01.08)

Far trua barnevernet
Senja tingrett mener mannen viser manglende forståelse for det arbeidet fosterfamilien utfører og deres rolle og en grunnleggende mangel på respekt og forståelse for barnevernets arbeid. "Det må således klart signaliseres at trusler om vold ikke kan godtas", heter det i dommen. (Troms Folkeblad 23.11.07)

Truet tjenestefolk
En 48-åring fra Ådal, som kom med alvorlige trusler mot en barnevernspedagog i Ringerike kommune og to polititjenestemenn, er dømt til fengsel i 24 dager. (Ringerikes Blad 24.07.07)

Flere motsetter seg barnevernet
Tallet på foreldre som motsetter seg at barna deres blir omplassert av barnevernet øker. (Nrk Hordaland 23.07.07)

Knuste døra til barnevernet
Ei glassdør inn til barnevernet i Jevnaker ble torsdag knust med en stein. Jevnaker kommune vil anmelde vedkommende. (Oppland Arbeiderblad 06.07.07)

Drapstrusler mot barnevernet
– Jeg har drapstanker. Dere har ødelagt livet mitt. Fredrikstad tingrett skriver "Det dreier seg om trusler mot ansatte i barnevernet og sosialkontoret, altså personer som på grunn av sine stillinger har et spesielt beskyttelsesbehov" (Fredriksstad Blad 05.07.07). BR: Som tingretten skriver: barnevernet, men altså ikke barn, har et spesielt vern. 20-åringen som her er dømt for drapstrusler er sterkt preget av tiltak han har fått fra barnevernet.

Ville hjelpe datter - kjørte inn i politibil
En 43 åring bosatt på Sortland er av Vesterålen tingrett dømt for vold mot politiet. Foranledningen var at mannen kjørte inn i en politibil for å stoppe den. Bilen var på jobb for barnevernet, og i baksetet på den satt 43-åringens fortvilte datter. (Vesterålen Online 29.03.07)

Lakselv-aksjon mot barnevernet
I Lakselv har en person levert ut løpesedler der han setter spørsmålstegn ved hvorvidt navngitte ansatte i barnevernet har forutsetninger for å ivareta den makt vedkommende har mandat av myndighetene til å utøve. Han skriver "I de mange feilene barnevernet gjør, er det barna som betaler prisen i form av tapt barndom som de aldri kan få tilbake". Porsanger kommune mener at dette er grovt sjikanerende. Rådmann Gunnar Lillebo har allerede vært hos politiet med en anmeldelse av forholdet.

Kvinne dømt for å ha forsvart sin nyfødte baby
Da politiet og barnevernet kom på sykehuset for å ta den tre dager gamle babyen, slo og sparket barnemoren politiet. Nå er hun dømt til betinget fengsel for vold mot politiet (Finnmark Dagblad 20.02.07). Se også: Overgrepet mot taterne - Sosiologen Zygmunt Bauman har vist hvordan moderne sivilisasjon ikke utelukker barbari, men tvert om tilrettelegger for barbariske hendelser og overgrep gjennom et effektivt byråkrati, velutviklet teknologi, tilpasset ideologi og fravær av empati. Av Knut Aukrust. (Aftenposten 06.07.05)

Trusler tærer på kreftene
Barnevernsansatte må inn i svært vanskelig familiesaker, og i en rekke tilfeller blir det satt fram alvorlige trusler (TrønderAvisa 20.01.07). Kommentar (Redd Barna Våre)

Betinget fengsel for bortføring
En bodøkvinne er dømt til 30 dagers betinget fengsel for å ha bortført sine to barn fra Bodø til Østlandet. (Avisa Nordland 15.01.07)

Bestefar tiltalt for vold mot politiet
62-åringen er og ufør og bestefar. Like fullt måtte han tirsdag svare for vold mot politiet. Han risikerer 30 dagers fengsel. Hendelsen var klimaks på en lang og bitter barnevernssak. Det dreier seg om mange års mobbing og utagerende adferd, hvor bestefaren har engasjert seg sterkt for å hjelpe dattersønnen. Barnevernet vedtok å plassere barnebarnet i fosterhjem. (Varden 20.12.06)

- Bestefar bet politimann
Tim Drangsholt (62) sitter tiltalt for å ha bitt en politimann i fingeren, da barnevernet ville hente barnebarnet hans. (Telemarksavisa 20.12.06)

16-åring dømt for drapstrusler
En 16 år gammel gutt er i Sarpsborg tingrett dømt til fem måneders betinget fengsel for å ha truet barnevernsansatte på livet. (Nrk Østfold 20.11.06)

Dømt for drapstrusler mot miljøarbeidere
En 18 år gammel mann er dømt til 36 dagers betinget fengsel for å ha drapstruet fire miljøarbeidere ved en institusjon i Kristiansand. (Fædrelandsvennen 09.11.06)

I fengsel etter trusler mot barnevernsarbeidere
En mann sist i tjueårene, må sone 55 dager i fengsel etter at han kom med alvorlige trusler mot to barnevernsarbeidere i øyregionen. (Hitra-Frøya 03.11.06)

Ville røve kjæreste
Ungdom trengte seg inn på institusjon. Utstyrt med balltrær, slåsshanske og finlandshetter trengte de tre unge guttene seg inn på en barnevernsinstitusjon for å røve med seg kjæresten til den ene av dem (VG 04.05.06). Se kommentar på Forumet.

Voldsomt basketak da barnevernet tok gutt
En norddøl i 40-årene skal ha gått hardt til verks da barnevernet ville hente sønnen hans.Barnevernet skal ha grepet inn på grunn av farens beruselse, og ville ta med seg sønnen. Straffesaken mot mannen kommer opp i Nord-Gudbrandsdal tingrett med det første. Advokat Unni Byrø er oppnevnt som forsvarer for norddølen. (Gudbrandsdølen Dagningen 28.03.06)

Barnevernsjente (17) må i fengsel
Tingsretten har dømt de to barnevernsjentene, som angrep en miljøarbeider i Høvåg med kniv før jul, til henholdsvis ett års fengsel og 180 timer samfunnsstraff. (Fædrelandsvennen 25.03.06)

Institusjonsungdom terroriserer Arendal
Oddvar Karlsen er leder ved barnevernsinstitusjonen Torungen og skremt over utviklingen blant ungdommen. (Agderposten 21.03.06)

Gutt (15) slo med stang og lysestake
En 15-åring må utføre 90 timers samfunnsstraff etter at han gjøv løs på to personer med lysestake og aluminiumsstang. Gutten gikk amok mot miljøterapeuter da han ikke fikk røyk. Dagen etter sparket han en miljøterapeut på barnevernstiltaket hvor han bodde, og slo henne med en jernstang på kroppen. (Bergensavisen BA 18.03.06)

Slo barnevernsansatt i ansiktet
De to barnevernsansatte måtte flykte etter at en av dem hadde blitt utsatt for slag og trusler av en mann de oppsøkte i embets medfør. (Adresseavisen 14.03.06)

Skal rive av deg hodet
I frustrasjon og sinne over å bli fratatt omsorgen for sønnen, skal den 41 år gamle barnemoren ha fremsatt flere alvorlige trusler overfor en kvinnelig ansatt i barnevernet (Fredriksstad Blad 20.02.06). BR: Foreldre og barn som utviser naturlige reaksjoner når de trues med å få sine liv ødelagt blir i økende grad straffet med fengsel. Det er åpenbart at barnevernsarbeiderens barn skal vernes mens moren ikke skal få lov til å verge sitt barn.

Strengt bevoktet, klarer likevel å flykte
Øvsttunsenteret på Nesttun har en av landets strengest bevoktede barnevernsavdelinger. Selv der klarer ungdommene å stikke av. Men her låses dørene til enhver tid. Vinduene kan kun åpnes på gløtt. Brødkniven er lenket fast. Bestikket telles hver dag. Og vil en beboer ut, må en ansatt bli med. Avdelingen har et eget inntaksrom som ungdommene må innom, enten når de flytter inn på institusjonen eller når de har vært på rømmen. En kvinnelig og en mannlig miljøterapeut går gjennom bager og klær på jakt etter rusmidler og skarpe gjenstander, og ungdommen må dusje. Avdelingen har også to isolater (Bergens Tidende 19.02.06). BR: Allikevel insisteres det på at stedet hjelper ungdom. " - Men Øvsttunsenteret er ikke et fengsel, understreker Fasting."

Jente dømt for trusler
(Aftenbladet 14.02.06). 16-årig jente ble dømt til 30 dager betinget fengsel med en prøvetid på to år for opprør og trusler mot miljøterapeuter på barneverninstitusjon. Jenta var 15 år da hendelsen fant sted. BR: Det er foruroligende hvor mange ungdommer som blir straffedømte mens de er under barnevernets "omsorg".

Heller fengsel enn barnevernet
Ungdomsforbrytere i Hordaland ber tynt for seg i retten: "Vær så snill, ikke barnevernet! La meg få slippe Øvsttunsenteret. Der får man en hale med psykologer og sosialarbeidere etter seg så man ikke engang klarer å tenke en privat tanke. Og det er helt sprøtt det de driver med. – La meg heller få komme i Bergen landsfengsel. Der er det da fornuftige folk å snakke med, fengselsbetjentene og sånn." Av Marianne Haslev Skånland. (Forum 21.01.06)

I fengsel etter truslar mot barnevernet
Ei 38 år gammal kvinne frå Nordmøre må sone seks månader i fengsel for drapstruslar mot to tilsette i barnevernet. (NRK Møre og Romsdal 08.06.05)