VIKTIG:

2022: Hold ned control-tasten (CTRL) når du trykker på lenker. Da åpnes de i nytt vindu.

Siden inneholder dagsaktuelle artikler og dokumenterer den lange kampen for barns rett til familien. Artiklene er dagsaktuelle fordi vi har samme problemstilling nå. Forskjell: NÅ dømmes Norge/barnevernet for brudd på menneskerettighetene.


Aktuelt:

Regjeringen foreslår omfattende endringer av barnevernloven

Cause på Facebook
Gruppen til Familiens Selvstendige RettFacebook
Ole Texmo: Hva er galt med norsk barnevern? (Samfunnsmagasinet)
Barnevernssympatisører på svartelisten (GFSR)

 
Har du lest...?

Indisk barnevernspetisjon med internasjonal oppmerksomhet
I India arbeides det for permanente ordninger for å hente barn tilbake fra barnevern i Vesten. Norge er en av hovedårsakene til dette. (India 12.10.12)

Måtte ta abort etter misbruk
Shabana Rehman Garder (33) er svært åpenhjertig i sin nye bok. I boken skriver hun at hun måtte ta abort etter at hun skal ha blitt misbrukt av barnevernsansatt mens hun bodde på institusjon i tenårene. (VG 14.08.09)

Har du talt med dit eks-papbarn i dag?
Når de sammenbragte familier bliver skilt, går forholdet mellem stedbørn og stedforældre i stykker, for det er kun det biologiske forældreskab, som for alvor forpligter. (Dagbladet Information 20.08.09)

Barnevernets bedømmelser
Ett mulig utgangspunkt for en vurdering av barnevernet (bv) er å se på hva deres lærebøker uttaler. Særlig kjent er Kari Killéns bok "Sveket. Omsorgssvikt er alles ansvar". Boken er full av ukritiske påstander, blant annet om forekomst av overgrep og tegn på slike, om omsorgsevne, om symptomer på omsorgssvikt og påvisningen av dem, om tilknytning til fosterforeldre og manglende tilknytning til foreldre. Av Marianne Haslev Skånland. (19.07.04)

Store mor ser deg
-
Prestisjekamp og maktbrynde florerer stadig under dekke av taushetsplikten, i en statlig subkultur som unndrar seg kontroll. Folk flest forstår ikke dette før de eventuelt selv rammes – og da har de ikke lenger troverdighet. Forvaltningen bruker en rekke mantraer i sin hjernevask. Det vanligste er ”barnets beste”. Her er jo alle oppegående mennesker enige – men saken er at det kan finnes flere meninger om hva som er til et barns beste. Av Elin Brodin, forfatter. (Nkmr)

Foreldretesten
Du er ikkje så bekymra for om storebror ser deg, som nybakt mor eller far. Men du er litt uroleg fordi du veit at helsesøstera ser deg. Helsestasjonen skal sjekke korleis ting går. Dei seier sjølvsagt at det er Mia dei skal undersøke, for å finne ut om ho funkar som ho skal. Men dette er jo eigentleg ein eksamen i foreldreskap, der ungen blir vege og vi blir målt. Av Kjell-Erik Nordenson Kallset. (Dagsavisen 21.08.09)

14-åring stjal 24 biler på ett år
Politiet fortviler over 14-15-åringer fra Kristiansand som begår biltyverier, narkotikaforbrytelser og innbrudd uten at de kan reagere. - Dette er gutter i 14 -15-årsalderen som er institusjonsplassert i hjem i regi av barnevernet, forteller politistasjonssjef i Randesund, Odd Nordmo. (Kristiansand Avis 21.08.09)

Privat selskap henter barn
Et norsk selskap henter hjem norske barn som er bortført til utlandet (Aftenbladet 15.08.09). Vår kommentar: Også norske myndigheter benytter seg av ikke-legale metoder for å bringe barn tilbake til Norge: Se Stavanger/Tyrkia-saken.

- Jeg krever full omlegging av Barnevernet!
"Jeg er blitt spurt om hva jeg mener om Barnevernet i vårt land.
La meg si med en gang: Jeg er POSITIVT for VERN AV BARNA! Men som politiker vil jeg arbeide for en full omlegging av institusjonen Barnevernet." (Blogg: Pastor Torp 07.08.09)

Barnevernsbarn holdt ansatte som gisler
Bevæpnet politi måtte rykke ut etter at tre ungdommer truet de ansatte med kniv og slagvåpen på en barnevernsinstitusjon natt til mandag. (VG 17.08.09)

17-åring vil i fengsel
En 17 år gammel gutt sa i retten i går at han heller vil sitte i Skien fengsel, enn å være på barnevernsinstitusjonen han er plassert på i øvre Telemark. (Telemarksavisa 10.08.09)

– Barn brukt som forsøkskaniner
Grønlandske barn skal på begynnelsen på 1950-tallet ha blitt benyttet som forsøkskaniner av danske myndigheter. Barna mistet både språk, kultur og familie. (Vårt Land 09.08.09)

Inuittene vil vite sannheten
Inuit Circumpolar Council (ICC) foreslår å etablere en sannhetskommisjon som gransker Danmarks "Barneeksperiment" fra 1951. (Nrk/Sámi Radio 06.08.09)

Tvunget til å lyve av norske myndigheter
Norske myndigheter krevde at fosterforeldrene ikke skulle fortelle sannheten om flukten fra Tyrkia. (Tv2Nyhetene 30.07.09)

– I tausheten lever overgrepet videre
En dansk regissør er i full gang med å gjenskape tragedien om 22 grønlandske barn, som i 1951 mot familienes vilje ble sendt til Danmark og siden på barnehjem i Nuuk. (Nrk/Sámi Radio 29.07.09)

Styrket samarbeid mellom barnehagen og barnevernet
Barne- og likestillingsdepartementet og Kunnskapsdepartementet lanserte onsdag veilederen ”Til barnets beste – samarbeid mellom barnehagen og barneverntjenesten”. (Pressemelding/BLD (05.08.09)

- Skilsmissebarn blir oftere uføre
En ny og omfattende studie viser at foreldrenes skilsmisse kan påvirke barnas senere yrkesdeltakelse i mye større grad enn tidligere antatt. - Alle andre familiesituasjoner enn å vokse opp med sine biologiske foreldre øker sannsynligheten for å falle ut av arbeidslivet, sier Fafo-forsker Christer Hyggen til Bergens Tidende. (Dagbladet 04.08.09)

- Håper hun har det bra
Trude Beate Wilhelmsen (34) tenker på søsteren sin hver eneste dag. Hennes høyeste ønske er å møte henne igjen. (ringblad 03.08.09)

- Hjelp meg å overleve
Ole Morten Eriksen (39) er narkoman og føler seg sviktet av Notodden kommune. Det er en helvetes historie som ligger bak 39-åringen. To år gammel ble han og søsteren kjørt fra Rjukan av sin alkoholiserte far til barnehjemmet Munk og Klem i Skien. Der startet et seksuelt misbruk som skulle komme til å fortsette for den lille gutten. Han skulle komme til å bli kasteball mellom fosterhjem. I barne- og ungdomsårene hadde han kontakt med 32 fosterhjem - i flere av dem ble han seksuelt misbrukt. (Telen 30.07.09)

Barnevernet får ikke utlevert syk jente (12)
Barnevernet i Bærum tapte en ankesak mot amerikanske myndigheter, om utlevering av en alvorlig syk jente. (VG 24.07.09)

Henla incestsak mot foreldrepar
Likevel får ikke foreldrene tilbake barna. (Bergens Tidende 23.07.09)

Barnevernet kidnappet barna
Høyesterett fastslår at Sør-Odal kommune tok tre barn ulovlig fra familien sin. (Dagbladet 21.07.09)

Niåring tatt hånd om av politiet
Den ni år gamle gutten som har vært savnet siden tirsdag morgen er funnet i god behold. Tre politipatruljer var i gang med letingen da den tysktalende gutten, som bor i fosterhjem, ble funnet. (Gudbrandsdølen Dagningen 21.07.09)

Barnevernsovergrep uten rettslige konsekvenser
Er det til barns beste å bli fjernet fra foreldrene når barna ikke vil, og retten har sagt at barnevernet ikke kan fjerne barna fra foreldrene? Hvordan vil barna reagere på dette? Skal en forvente at barna har forståelse for barnevernets handlinger og se stort på det? Eller skal de få lov til å føle redsel og frustrasjon over et ”vesen” som kun ser ut til å leve ut sin egen forståelse av samfunn, lov og rett? Av Arild Erland. (Klinten fra hveten 21.07.09)

Hedret av VG - hetset på nett
Kristin Brataas fra Høvik i Bærum mener det er på sin plass å legge ut til dels sterke sjikanøse utsagn om en fostermor på nettstedet YouTube. (Ságat 15.07.09). Ragnhild har fostret over 50 barn (VG12.07.09)

Antall unge bostedsløse i Norge øker
Mer enn tusen unge under 24 år er bostedsløse i Norge. Og forskere mener antallet vil øke i årene framover. - En stor andel av de unge bostedsløse har bakgrunn fra barnevern og institusjoner, sier forsker Evelyn Dyb ved Norsk institutt for by- og regionsforskning. (VG 13.07.09)

Venter på nye sjokk-avsløringer
Tusenvis av irske barn har i flere tiår blitt systematisk misbrukt av den katolske kirke. Nå venter irene på enda flere rystende avsløringer. (Dagsavisen 13.07.09)

Mor og far gjør ikke som staten vil
Ingen mennesker vet nok til å styre alle andres liv. Av Kristin Clemet, Civita. (Aftenposten 11.07.09)

Telemark topper barnevernstatistikk
Telemark er det fylket i Norge hvor flest barn mottar hjelp fra barnevernet. Den største veksten i antall klienter i forhold til antall innbyggere har også vært her. (Telemarksavisa 06.07.09)

- Kinesiske barn solgt for adopsjon
Jentebarna ble tatt fra foreldrene fordi de brøt ettbarnspolitikken, avslører kinesisk avis. (Aftenposten 02.07.09)

Mener debatten om barnevern er for ensidig
Styrer i Solvang barnehage i Sandefjord, Rune Johannessen, stiller spørsmålstegn ved om barnehagens fremste samfunnsmandat er å varsle barnevernet. (barnehage.no 02.07.09)

Klappjakt
De norske verdiene forsvinner som dugg for sola når myndighetene går på jakt etter kjønnslemlestelse. Av Marte Michelet. (Dagbladet 02.07.09)

Slaktet barnevernet
Forsvarer Roe Lauvås ba retten vurdere barnevernets rolle i premissene for dommene. – Foreldrene har stått på over lang tid, men ikke fått hjelp selv om de ba om det, sier han. (Haugesunds Avis 02.07.09)

Omskjæring til besvær
-
Kollektiv underlivsundersøke av barn basert på hudfarge og etnisitet kan gi barna en følelse av å være annenrangs borgere i verdens rikeste land. Av Sverre Sand, seksjonsoverlege, Kvinneklinikken, Oslo Universitetssykehus, Ullevål. (Aftenposten 02.07.09)

Krever gransking av overgrepspågripelse
Bystyrerepresentant Amir Payan (SV) i Bergen ber Spesialenheten for politisaker undersøke hendelsesforløpet da et somalisk foreldrepar ble fengslet på mistanke som ikke holdt om at barna var omskåret. (VG 01.07.09)

Barna var likevel ikke kjønnslemlestet
Et somalisk foreldrepar i Hordaland er løslatt fra varetekt ettersom barna deres likevel ikke er omskåret. (Dagbladet 30.06.09)

Barns personvern
- Synes du det er rimelig å få vite hvilken kontroll, forskning og rapportering som skjer i forhold til barna dine? Synes du det er helt greit at barnet ditt skal gjennom en screening, i barnehage eller skole, uten at du er informert om det? Synes du det er helt greit at læreren kartlegger ditt barns psykiske helse, uten at du er gjort kjent med at det skjer? Har barn rett til personvern? Av Afshan Rafiq. (Dagbladet 28.06.09)

Vil vinne valget med gammel lut
– Vi skal, på samme måte som i 2005, vise at vi mener alvor med den politikken vi fører. Vi har i løpet av denne fireårs perioden blant annet bygd flere barnehager og doblet investeringene til barnevernet, sier Jens Stoltenberg. (Dagsavisen 25.06.09)

Dømt for å ha bortført sin egen sønn
I to måneder var Sarpsborg-kvinnen i 30-årene på flukt fra barnevern og politi med sin egen sønn. Nå må hun i fengsel. (Sarpsborg Arbeiderblad 22.06.09)

- Helt feil med fengselsstraff
Sarpsborg-kvinnens forsvarer, advokat Harald Otterstad, er lite fornøyd med at Sarpsborg tingrett sender hans klient i fengsel. - Dette er en kvinne som har utført handlinger etter det hun mener er til beste for sin egen sønn. Derfor blir det helt feil at hun – i tillegg til den belastningen der er å bli fratatt sitt eget barn – også må sone en fengselsstraff. Her kunne dommerne gitt en betinget dom. (Sarpsborg Arbeiderblad 22.06.09)

To 15-åringer pågrepet etter Harkmark-innbrudd
Politiet har pågrepet to beboere på en avdeling under barnevernsinstitusjonen Skjærgårdskollektivet. De to guttene har innrømmet forholdet og lagt alle kort på bordet. – Det var dessverre et utslag av misnøye og frustrasjon over livssituasjon og behandlingen de får under barnevernet i en annen avdeling av Skjærgårdskollektivet som har vært utslagsgivende. (Lindesnes 22.06.09)

Fersk Røde Kors-general
På sin første arbeidsdag som generalsekretær, besøkte Børge Brende Røde Kors i Oslo for å orienteres om distriktets arbeid rundt tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. – Vi hjelper også barnevernet, NAV, politi og lærere som har spørsmål. Sålangt i år har vi hjulpet 6-7 personer med å flytte til hemmelig adresse, sier Berge. (Tvedestrandsposten 22.06.09)

Frykter barnevernet
Tiltak mot omskjæring gjør at flere somaliske familier Klassekampen har vært i kontakt med, føler seg dårlig behandlet av Barnevernet. (Klassekampen 20.06.09)

BarnasRett
Jeg må først takke så inderlig for at BarnasRett lever og for at dere ikke lydig bøyer kne for det kamuflerte og statlige autoriserte pøbelvelde. Foreldre som blir valset dypt ned i grøfta av den lurvete siamesiske settedomstolen Barnevern&Fylkesnemnd, har stor helsemessig gevinst ved å vite at de ikke er alene og sinnsyke med sine reaksjoner. Av John Idland. (18.06.09)

Anhölls för misshandel av sitt barn
Joakim Orlander skulle lyfta upp sin son - då bröts armen på Liam, fyra månader. Det blev starten på familjen Orlanders långa mardröm - som bröts först när Liam testats för benskörhet. "De har tagit Liams babytid ifrån oss", berättar AnnSofi Holmström. (GT Expressen 17.06.09)

4-åring død ved avlastningshjem i Eidsberg
Omkom i løpet av natten. Politiet vet ikke dødsårsaken. (Dagbladet 17.06.09)

Treff ved Vormsund 10-13/6-2009
Innsendt fra Human Rights Alert - Norway. (16.06.09)

Nancy Schaefer exposes the EVIL CPS

 
Kilde: YouTube

Barnas venn
Noralf Aunan kjemper for familienes rettigheter. Han får ukas byblomst for engasjementet sitt. (Byavisa Trondheim 16.06.09)

Tror på jenta
Støtter fosterdatters troverdighet: – Vi finner ikke spor hos jenta av den typen personlighet som må til for å dikte opp slike historier, sa psykolog Svein-Erik Hansen. Han og Ole Johan Finnøy har vært sakkyndige i sedelighetssaken i Frostating lagmannsrett. (Romsdals Budstikke 11.06.09)

«Skrekkens fosterhjem»-foreldre dømt
Forklaring fra tre gutter om en grufull behandling mens de bodde hos det svenske ekteparet, viste seg å være nok til å få fosterforeldrene dømt. (VG 10.06.09)

Fosterfar tiltalt for overgrep
Fosterfar ble frikjent i tingretten for tiltale om gjentatte seksuelle overgrep mot sin 11-årige fosterdatter. I går begynte ankesaken. (Romsdals Budstikke 09.06.09)

Halvparten av barnevernsbarna har ruset seg
Over halvparten av barnevernsbarna her i landet har brukt rusmidler (VG 06.06.09). Mer om narko hos barnevernet.

Mordbrannsiktet har rømt
- Sønnen min er villig til å møte i retten og eventuelt ta sin straff. Han rømmer fra barnevernet, ikke fra den handlingen han har gjort, sier guttens mor. (Adresseavisen 06.06.09)

Endelig - en nesestyver for statens kadaverdisiplin
Du godeste, det er årevis siden jeg har hørt noen offentlig instans uttale at man har rett til å verge sin familie fra myndighetenes ødeleggelser. I all verden, hvem er disse dommerne i Stjør- og Verdal tingrett, som faktisk har vært noe annet enn ynkelige lakeier for vår familieherjende stat? Av Marianne Haslev Skånland. (MHS's home page 29.05.09)

Uskyldige Oddbjørn ble dømt for incest og rømte Norge i 13 år
Oddbjørn Kvam (60) rømte fra Norge til et liv som fattig maisbonde på Filippinene. Nå får han 4,6 millioner kroner i erstatning. (VG 28.05.09)

Krever større erstatning
Wilhelm Holm har i store deler blitt trakassert, misbrukt og stigmatisert for den han er. Hurum tilbyr barnevernsbarn som Holm inntil en halv million i erstatning, men han mener beløpet er for lavt. (Drammens Tidende 28.05.09)

Føler seg trampet på
Leonar Torbergsen føler seg dårlig behandlet. Ikke bare av barnevernsinstitusjonen der han som barn opplevde seksuelle overgrep i tillegg til omsorgssvikt, men også av Rana kommune som ikke vil gi ham oppreisning. (Rana Blad 27.0509)

Ingen vil ha tenåringer som fosterbarn
Det strømmer ikke inn med par som vil ha store fosterbarn etter Bufetats vervekampanje i mars. (Østlandets Blad 27.05.09)

Elleve år og narkoman
Gutten er bare 20 år gammel. Han har vært narkoman i ni år, brukt amfetamin i fem år og heroin siden han var 17. Gutten ble plassert på fosterhjem da han var fem og har aldri hatt noen stabilitet rundt seg. 20-åringen er straffedømt fire ganger for narkotika- og vinningsforbrytelser. Han er bøtelagt en rekke ganger. (Avisa Nordland 26.05.09)

- Knusende dom over Moss kommunes praksis rundt oppfølging i fosterhjem
Flere politikere i bystyret omtalte i går rapporten om Moss kommunes oppfølgning av barn i fosterhjem som ren slakt av praksisen. (Moss Avis 26.05.09)

Redegjørelse om barnevernet
Mandag 18. mai redegjorde barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt for situasjonen i barnevernet (BLD 19.05.09). Kommentar: BarnasRett har en ganske annerledes forståelse av situasjonen i barnevernet enn det barne- og likestillingsministeren fremholder i sin redegjørelse for Stortinget.

Flere ansatte i det kommunale barnevernet
Arbeidsoppgavene i det kommunale barnevernet har økt betydelig i de senere årene, samtidig som antall stillinger ikke har økt tilsvarende. Regjeringen mener derfor det er behov for å tilføre barnevernet i kommunene ressurser for å tilsette flere fagfolk og for å stimulere til interkommunalt samarbeid. (BLD 16.05.09)

Karl Johan Wilhelm Holm får endelig erstatning
Barndommen ble tatt fra ham - nå vil endelig Hurum kommune gi ham oppreisning. (Drammens Tidende 22.05.09)

Lettvint politi som barnevernets redskap
Politifolk har naturligvis gjennomgått opplæring i barnevern, og deler barnevernets fordømmende og moraliserende holdninger. Uten et slikt forkvaklet syn ville det vel vært utenkelig å låne seg til den type aksjoner mot fortvilete barn som politiet gjør hver eneste uke. Av Marianne Haslev Skånland. (MHS's home page 24.05.09)

Tok barna fra Francos fiender
I Francos diktatur ble tusenvis av spanske barn tatt fra sine mødre og overlevert til fascistiske sympatisører. Augustina Gomez ble fortalt at hennes nyfødte sønn var død. Nylig fant hun ut at José ble stjålet.Emilia Giron protesterte da de kom for å hente sønnen. Det hjalp ikke. (Aftenposten 23.05.09)

– Har Nymogården mistet kontrollen?
Ruth Foshaug er opprørt etter nok en negativ hendelse knyttet til ungdom på barnevernsinstitusjonen Nymogården. (Nye Troms 23.05.09)

Godhetens tyranni
Barnepsykolog ønsker at alle barnefamilier skal få hjemmebesøk av myndighetene for å redde barn fra overgrep og vanskjøtsel. Er hans forslag et gode for barna? Av Anders Dahlén. (ABCNyhetene 20.05.09)

- Jentene ble slått med gjenstander som skulle skape mest mulig smerte
2500 barn misbrukt ved katolske barnehjem og skoler i Irland. (Dagbladet 20.05.09)

Barn hölls fast i flera timmar


Kilde: Svt

Knallhard straff for hasjrøykerne
Bøter, tap av bevilling og tap av retten til omsorg for barn. Nå vil ikke politiet lenger ta lett på at folk kjøper litt hasj til eget bruk. – Ja, ett av våre virkemidler er å sende bekymringsmelding til barnevernet når vi kommer over foreldre som kjøper narkotika. Så får de vurdere om folk som har så lemfeldig omgang med rusmidler, er skikket til å ha omsorg for barn, sier stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon. (Aftenposten 19.05.09)

Vil avsløre 500 prester i en ny overgrepsskandale i Irland
Den katolske kirken står bak flere tusen overgrep mot barn, ifølge ny rapport. (Dagbladet 19.05.09)

Innskjerper praksis i barnevernssaker
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) pålegger kommunene å overta omsorg for barn raskere enn i dag når hjelpetiltak ikke virker. (iTromsø 18.05.09)

Jente flyttet rundt 13 ganger
I Haugesund har barnevernet flyttet rundt på en jente 13 ganger i løpet av et drøyt år (P4 18.05.09). Hør lyd

110 millioner til barnevernet
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil styrke kapasiteten og kvaliteten i barnevernet. I tillegg ønsker barneministeren flere ansatte i det kommunale barnevernet. (Nettavisen 15.05.09)

Fosterforeldre får bli medlem av LO
Norges minste forening for fosterforeldre - FosFor - har fått med seg Fagforbundet - Norges største LO-forbund - som støttespiller. (Telemarksavisa 18.05.09)

Ny lov?
Barnevernet i den enkelte kommune har uinnskrenket makt og bestemmelses rett! - Er det riktig at det skal være slik, burde det ikke være en kontroll med dette? Av Tone Kaasa. (Sandefjords Blad 18.05.09)

Når foreldre - eller barnevernere - straffes for vold mot barn
Dagens tilstander skulle man tro var en øyeåpner for noen hver, tilstander som illustrerer – ufrivillig fra myndigheters og medias side, men allikevel illustrerer – hvordan det går når foreldre behandles som søppel og syndebukker istedenfor å støttes bestemt og besluttsomt i sin oppdragelse av og hegning om sine barn. Av Marianne Haslev Skånland. (MHS's home page 19.04.09)

Re tapte i Høyesterett
Re kommune brøt barnekonvensjonen da barnevernet nektet en mann å få saken sin behandlet av fylkesnemnda. (Tønsbergs Blad 13.05.09)

– Skyver hverandre over nye terskler
Barn og unge i barnevernsinstitusjoner kan bli fristet til å gjøre mer kriminalitet enn de ellers ville gjort. (Fædrelandsvennen 12.05.09)

Vil kartlegge volden
FO-delegat Kjetil Ostling Ostling var tidligere leder ved en barneverninstitusjon der vold og trusler var en del av hverdagen. (Fontene 12.05.09)

Gjengangere stikker fra institusjonene
– Mitt inntrykk er at det ikke er uvanlig at noen forsvinner og vi ser ganske ofte på loggen at noen er savnet fra slike institusjoner, sier politistasjonssjef i Risør, Odd Holum. Ifølge tall som fvntv har innhentet fra politiet har det vært 100-120 tilfeller der ungdommer har rømt eller forsvunnet fra barnevernsinstitusjoner på Sørlandet hittil i år. (Fædrelandsvennen 12.05.09)

Fosterpappan hämtade ett rep när jag ville dö
Pojkarna i Skräckhuset har berättat om hur fosterföräldrarna hängde upp dem i säckar på vinden. Ronja Edlund, 15, som själv utstod tre svåra år i ett annat familjehem, kräver att socialtjänsten gör tätare kontroller. "När jag sa att jag ville ta livet av mig hämtade min fosterpappa ett rep." (Expressen 11.05.09). Les mer om fosterhjem.

Staten kan bli ansvarlig for sexovergrep blant mindreårige
Seksuelle overgrep mellom mindreårige kan utløse rett til erstatning dersom det offentlige apparatet har sviktet. Når barn er på skolen, i fosterhjem og i barnevernsinstitusjoner, har det offentlige et klart ansvar for å ivareta ansvaret for alle barn. Men dette skjer ikke alltid. (Tv2Nyhetene 10.05.09)

– Loven tillater å låse barn inne
Regjeringen fastslår at barnevernet kan holde barn innelåst i perioder. I løpet av 2009 kommer nye tvangsregler, som skal være klarere. (Varden 09.05.09)

Overgrep i fosterhjem
Barn i beredskaps- og fosterhjem utsettes for seksuelle overgrep av stesøsken. Ordningen med tilsynsførere som skal påse at barna har det bra, svikter. Det erkjenner Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt. (Tv2Nyhetene 09.05.09)

Flertall sa nei til å true foreldre med barnevern om barn ikke kan norsk
Erlend Wiborg (Frp) fikk ikke flertall for forslaget om å true foreldre med barnevernet dersom fireåringer ikke kan norsk. (Moss Avis 08.05.09)

725.000 kroner for tapt barndom
En kvinne i 50-årene er tilkjent 725.000 kroner i oppreisning for overgrep og omsorgssvikt i barndommen. (Tvedestrandsposten 07.05.09)

– Tvang og press er årsaken til barnehagebrannene i Drammen og Nedre Eiker
Forsvarer legger skylden for 17-åringens oppførsel på manglende oppfølging fra barnevernet. Han mener det er årsaken til barnehagebrannene. (Drammens Tidende 06.05.09)

- Tvang fosterbarna i sekker og hengte dem opp i taket
Et ektepar på 42 og 49 år fra Dalarna i Sverige er tiltalt for grov mishandling av tre gutter som paret var fosterforeldre for i rundt tre år fra 2004 til 2007. (Dagbladet 06.05.09)

Truet med å drepe barnehjemsleder
En av guttene som er tiltalt for barnehagebrannene er også tiltalt for å komme med en trussel om å skyte en avdelingsleder på et barnehjem der gutten var plassert i en periode i fjor. (Drammens Tidende 06.05.09)

Frp truer foreldre med barnevernet
Moss innfører språktest for alle fireåringer. Frp vil ha meldeplikt til barnevernet hvis det avdekkes at barn ikke kan norsk. (Moss Avis 05.05.09)

17-åring på rømmen slo seg vrang
Oppførte seg truende mot ansatte i barnevernet. (Haugesunds Avis 05.05.09)

Barn som kasteballer
Hvem skal hjelpe barn og ungdom med utagerende adferd og psykiske problemer? Det er en av problemstillingene i saken om en femten år gammel jente som ble gitt opp av barnevernet. (Varden 05.05.09)

Rømte hele tiden
Voksenpsykiatrien passet dårlig for den 15 år gamle jenta, men de klarte en ting barnevernet ikke fikk til: Å hindre henne i å rømme. (Varden 04.05.09)

Nå skal kompetansen i barnevernet styrkes
- Anbefaling om bedre barnevernsutdanning. (Pressemelding/BLD 30.04.09)

På institution siden fødslen
Emmaly har aldrig kendt til andet end at bo på familieinstitutionen Skovvænge ved Vordingborg. Hun er 10 måneder, og siden den 3. marts har hun boet i familiehuset sammen med sin mor Lene Maria Jensen, 21 år. (Ude og hjemme 23.12.08)

Åpen rett: hvem og hva skal beskyttes?
Parter som får sine saker behandlet og bedømt i lukket rett har i realiteten ingen rettssikkerhet. Av Ole Texmo. (Samfunnsmagasinet 27.04.09)

Historien om de farlige barna
Utallige overgrep er blitt begått i norsk barnevern. Det er når man ser barna mer som en fare enn som barn i fare, at gale kan ting skje - og det kan det også i dag, mener forsker Kjersti Ericsson. (forskning.no 04.05.09)

Rettens horer og halliker: bruk og misbruk av sakkyndige
Bruk av sakkyndige er et av de temaene som går hyppigst igjen i klientkretser hvor man stort sett med rette og fremfor alt uvitende, opplever seg utlevert til en inkvisisjonsprosess hvor konsekvensen oftest er forringet livskvalitet og tap av familierelasjoner. Av Ole Texmo. (Samfunnsmagasinet 16.03.09)

Angiveri og brukermedvirkning i barnevernet
I dag har de fleste av våre velferdsinstitusjoner innsett behovet for brukermedvirkning, men i barnevernet synes en slik ordning milevis unna. Publikum oppfordres til angiveri, men utover dette ønsker barnevernstjenesten ingen innblanding. Av Ole Kristian Johansen. (abcnyheter 03.05.09)

- Jeg ønsker å bli kritisert
Justisminister Knut Storberget avviser at Rettsmedisinsk kommisjon er blitt kuppet eller vingeklippet. (Dagbladet 01.05.09)

- Storberget må ikke settes i forlegenhet i media
Rettsmedisinsk kommisjon vingeklippes av Justisdepartementet, ifølge bekymringsmelding. (Dagbladet 29.04.09)

Rydd opp, Huitfeldt
Mindreårige overgrepsofre plasseres på samme barnevernsinstitusjoner som unge overgripere. Overgrep skjer om natta når bemanningen er minimal, ofte bare en sovende nattevakt. (Dagbladet 28.04.09)

Voldtatt på barnehjem
Mindreårige Line ble voldtatt av en jevnaldrende gutt på et barnehjem. (Tv2Nyhetene 26.04.09)

Problembarn? Eller bare misforstått?
- De siste ukene har det vært flere innlegg om barnevernet på Si ;D. Gledelig lesning, her er min historie om hva barnevernet har redusert meg til. Skrevet av Engstelig g (16). (Aftenposten 23.04.09)

Omsorgssvikt av rombarn
- Vi er flere som med stigende bekymring ser at det blir flere tilfeller der barn fra romfolket plasseres i norske fosterhjem, mens onkler, tanter og besteforeldre, uten rusproblemer, ikke ansees som egnede fosterforeldre. Av Ada Engebrigtsen, forsker, NOVA. (Dagsavisen 22.04.09)

Barnehjemsbarna ble umyndiggjort
"Forvaltningslovens regler om partsinnsyn i saker etter barnevernloven gjelder også for personer som har fylt 15 år etter at saken er avsluttet". Konklusjonen på Justisdepartementets vurdering av Sandefjord kommunes praktisering av loven på området - hvor barnevernet har nektet personer etter fylte 15 år fullt innsyn i egne mapper - kan dermed vanskelig karakteriseres som annet enn krystallklar. (Sandefjords Blad 22.04.09)

Søker erstatning for overgrep
Leonar Torbergsen (59) ble plassert på Stavne Observasjonsskole i Trondheim av daværende Mo kommune. Nå søker han om oppreisning på grunn av omsorgssvikt, og opplever ventetida som et nytt overgrep. (Rana Blad 22.04.09)

Krever svar etter «Tortursaken»
Fylkesmannen i Rogaland og Hordaland håper å ha svar innen mai på hvorfor det gikk så galt med barnevernsbarna. Alle de seks mindreårige i «Tortursaken» var under barnevernets tilsyn da overgrepet skjedde i desember i fjor. (Haugesunds Avis 22.04.09)

Refser behandling av romanifolket
Den Norske Helsingforskomité retter knallhard kritikk mot Norges behandling av romanifolket, og krever en «sannhetskommisjon». (Aftenposten 21.04.09)

Henta med tvang
140 barn i Trøndelag henta med tvang av barnevernet i fjor. Dette er langt flere enn tidligere. (Adresseavisen 15.04.09)

Inhabile psykologkolleger
Lagmannsretten opphever en dom to psykologkolleger avgjorde som dommer og sakkyndig i Trondheim tingrett. Psykologene Liv Kristin Lernæs og Bente Jansen deler dørskilt og venterom for sine praksiser. I en barnevernssak der en familie kjemper mot Trondheim kommune satt de imidlertid på hver sin side av bordet, som henholdsvis dommer og sakkyndig. (Adresseavisen 15.04.09)

Family Terrorised by Welfare and Police


(YouTube 24.10.06)

Væpnet aksjon på barnevernsinstitusjon
Like etter klokka to i natt rykket væpnet politiet ut til en barnevernsinstitusjon på Garder i Vestby. (Østlandets Blad 07.04.09)

Omstreiferens etterkommer
Kai-Samuel Vigardt er vakt i regjeringsbygget. Men hvis Statens plan for å bli kvitt «taterondet» hadde lykkes, ville han ikke vært født (Aftenposten 06.04.09) Les mer.

20 ran i regi av barnevernsbarn på tre måneder
I løpet av tre måneder har politiet registrert 20 ran med gjerningsmenn fra et belastet ungdomsmiljø i Grenland i Telemark. (Dagbladet 05.04.09). Les mer om kriminalitet i barnevernet.

Barnevernet i Norge - i fortid og nåtid
Les Erland Løkens gjennomgang av barnevernets historie. (02.04.09)

Å lese barnevernssaker
En debatt om barnevernets metoder og teorigrunnlag, eller hvordan barnevernssaker blir behandlet i forvaltningen og i domstolene, forekommer sjelden eller aldri i norske medier. Vi håper at denne publisering av barnevernssaker vil anspore til en sårt trengt debatt, både på dette forum og i andre medier, om barnevernets prinsipper, metoder og om hvorvidt deres handlinger kan sies å ivareta barnets beste, og ikke minst om i hvilken grad barnevernet i sin nåværende form har en berettiget plass i et demokratisk land. To artikler av Tetris. (02.04.08)

Staten eier barna
Barnevernet hevder ofte at de gjør for lite, ikke for mye. Men her dreier det seg om folk som har mer makt enn de kan forvalte. Av Elin Brodin, forfatter. (Aftenposten 28.03.09)

Hvem kan konkurrere med kongens tårer?
Aftenposten melder 18.03.09 over førstesiden pluss et dobbeltsideoppslag at ”vold mot barn varsles for sjelden”. Kun 4 % av bekymringsmeldingene kommer fra barnehagene. Hvorfor dette tallet er for lite er et mysterium. Likeledes hvorfor flere bekymringsmeldinger enn barnevernet har kapasitet og kompetanse til er ønsket. Redd Barna har en kampanje på gang hvor man uten noe som helst faglig-metodisk belegg hevder barnehagene for sjelden melder fra om vold mot barn. Av Ole Texmo. (Texfiles 24.03.09)

Krever erstatning av Hurum kommune for ødelagt barndom
Han ble mobbet, misbrukt og tatt bort fra familien. Til slutt havnet han på gata. Nå krever han millionoppreisning av kommunen. (Drammens Tidende 30.03.09)

Misjonens moralske ansvar
- Misjonsorganisasjonene må ta et moralsk oppgjør med omsorgssvikten og overgrepene som misjonærbarna opplevde. Det sier byrådsleder i Oslo, Erling Lae (Nrk Brennpunkt 31.03.09). Mer om misjonsbarna.

Har det bedre hos egen slekt
Barn i slektsfosterhjem får mindre atferdsproblemer og mindre psykiske problemer enn barn i ordinære fosterhjem, viser ny forskning. (forskning.no 25.03.09)

Mangler oversikt over opplæring til barnevernsbarn
Barn og unge i barnevernsinstitusjoner er ikke sikret retten til tilpasset opplæring fordi Buskerud fylkeskommune mangler et system som skal sikre dem dette. Dette ble avdekket av Fylkesmannens tilsynsgruppe, og årsaken til at det er slik er at fylket manglet rutiner for å ha en oppdatert oversikt over hvilke barn og unge som bor i barnevernsinstitusjonene. – Her er vi nok i godt selskap med svært mange andre fylkeskommuner. Det skyldes at barnevernsinstitusjonene generelt har dårlige rutiner med å melde ifra når det skjer endringer, både når de mottar nye barn med rett til opplæring og når andre barn flytter, sier fylkesutdanningssjef Jan Helge Atterås til Drammens Tidende. (Utdanningsnytt 26.03.09)

Fosterfar anmeldte seg selv for vold
Da fostersønnen truet med å ta livet sitt, holdt Willy Tveit ham tilbake med makt. Etter at Bufetat droppet ham som fosterfar, politianmeldte Tveit seg selv. (Bergens Tidende 30.03.09)

– Voldtok sovende tenåring
16-åringen skal ha forgrepet seg på ei jevngammel jente mens hun sov. De to tenåringene bodde på samme sted og var under omsorg av barnevernet. (Glåmdalen 20.03.09)

Barnevernsbarn førsømmes
Mange barnehjemsbarn trenger ei langt bedre psykiatrisk behandling. Det mener barne-, ungdom- og familietaten, som eier barnevernsinstitusjonene i fylket. (Nrk Nordland 19.03.09)

Tannleger varsler barnevernet
Tannhelsetjenesten i Vestfold har nå tatt i bruk nye rutiner for å kvalitetssikre samarbeidet med barneverntjenesten i kommunene i fylket. (Sandefjords Blad 19.03.09)

Dobling av tvangsinngrep
Fylkesmannens tilsyn med barnevernet i Nordland viser at det har vært mer enn en dobling i tvangsinngrep fra 2007 til 2008. (Radio3 19.03.09)

- Uforsvarlig spesialundervisning
Spesialundervisningen for Oslos barnevernsbarn har flere mangler. Det avdekker en ny tilsynsrapport fra Fylkesmannen. (Aftenposten 19.03.09)

Bruker mer tvang mot ungdommer
Bruk av tvang mot barn og unge som bor i barnevernsinstitusjoner i Nordland er fordoblet fra 2007 til 2008. De ansatte snakker om en stadig tøffere arbeidshverdag. (Aftenposten 18.03.09)

14-åring pågrepet for kioskran i Porsgrunn
En 14-åring og en 18-åring er pågrepet av politiet etter at flere personer ranet Narvesen-kiosken ved PP-senteret i Porsgrunn tirsdag kveld. - Den 14 år gamle gutten er overlatt til barnevernet. Han har tidligere vært gjennom en rekke tiltak i barnevernets regi og er godt kjent av politiet fra før. Den 18 år gamle mannen satt onsdag morgen i avhør hos politiet, sier Skei Kostveit. (VG 18.03.09)

Krever mer tvang
- Når det offentlige overtar ansvaret for et barn, har vi ikke de verktøyene som trengs for å drive vanlig barneoppdragelse, sier Karianne Hansen. (Telemarksavisa 17.03.09)

Kjempetabbe stopper rettssak
Rettssak om bortføring smuldret bort for politiet. - Jeg har holdt på med dette i over 20 år og har aldri vært med på noe lignende, sier politiadvokat. (Nrk Hordaland 17.03.09)

Foreldrene reagerer med sinne, gråt og lettelse
Kvinnen reagerer med (43) gråt. Mannen (42) blir sint. De har levd i ett år med en alvorlig kidnappingstiltale. Plutselig er den borte. (Haugesunds Avis 17.03.09)

Beskrev barn som var ruset daglig
De omfattende rusproblemene blant barn i barnevernsinstitusjoner var kjent for den øverste politiske ledelsen allerede for to år siden. (Bergens Tidende 16.03.09)

All vold mot barn forbys
Kan straffeloven brukes mot foreldre som gir barnet sitt en mild klaps? Mot dem som gir ungdommen sin husarrest og dermed føler seg krenket? Mot dem som tar hardt i barnet når det slår seg vrang, eller mot dem som ydmyker eller baktaler barnet sitt? Barne- og likestillingsdepartementet har foreslått å endre barneloven om fysisk avstraffelse av barn. Departementet ønsker å presisere at all fysisk og psykisk vold mot barn i fremtiden er ulovlig og straffbart. (Aftenposten 15.03.09)

Stort behov for fosterheimar
Kampanje: Den 16. – 22. mars er det nasjonal rekrutteringskampanje for å få flere fosterhjem. (Bufetat 13.03.09)

Barneraner koster kommunen 3 millioner
Skien kommune betaler 8700 kroner i døgnet for et privat barnevernstiltak rundt en 15 år gammel kriminell jente. De årlige kostnadene blir på 3,2 millioner kroner. (Telemarksavisa 14.03.09)

11 tiltalt for babyhandel i Egypt
Tre amerikanske par er siktet for ulovlig adopsjon i Egypt. (VG 15.03.09)

Fosterbarn ska adopteras oftare enligt nytt förslag
Föräldrar till barn som far illa bör oftare förlora vårdnaden till fosterhemmet och fler adoptioner bör göras. Krav på utbildning av alla fosterföräldrar och specialistauktorisation för dem som utreder barnen. En rad banbrytande förslag är på gång i Stockholm. (Svenska Dagbladet 07.03.09)

Klare omsorgsmangler ved Lunde skole
Granskingsutvalget konkluderer med klart manglende følelsesmessig omsorg. Utvalget tar ikke stilling til påstandene om fysiske og seksuelle overgrep på grunn av for lite grunnlag. (Tvedestrandsposten 10.03.09)

Barnehjemsbarn - fri rettshjelp
Barnevernsbarn som har vært utsatt for overgrep bør få fri rettshjelp fra kommunen. Det mener Demokratenes Vidar Kleppe. (Nrk Sørlandet 10.03.09)

Seksuelt misbrukt på barnehjem
I dag la Fylkesmannen i Vest-Agder frem granskningsrapporten for barne- og skolehjem i Aust og Vest-Agder. 22 av 85 barn som er intervjuet er utsatt for seksuelle overgrep. Samtlige kommuner i fylkene, med unntak av Arendal og Froland har sagt ja til å delta i granskningen som strekker seg fra 1930 - 2004. (Arendals Tidende 09.03.09)

Skal ha truet ansatte i barnevernet
En rekke politipatruljer rykket ut til Rådhuset i Steinkjer i ettermiddag hvor flere personer skal ha oppført seg truende overfor ansatte i barnevernet. Det dreier seg ifølge fungerende rådmann, Erling Bergh, seg om en barnevernssak som har utviklet seg over tid. En familie skal ha følt seg urettferdig behandlet av barnevernet (Adresseavisen 09.03.09). Mer om straff for opprør mot barnevernet.

– Utsatt for omsorgssvikt: Barnehjemsbarna før, asylbarna nå
– Vi opprøres over hvordan barn ble behandlet i fortiden. Jeg synes ikke vi skal slå oss til ro med at alt er bedre nå. Det fins tankemønstre og praksiser som dukker opp, om og om igjen, i nye former og under nye navn, sier Kjersti Ericsson, professor i kriminologi ved Universitetet i Oslo. (Apollon 09.03.09)

Dømt på papir - frikjent på nett
Grensene for sensur og ytringsfrihet testes. (dagensit.no 09.03.09)

Ble daglig slått og sparket
I 2000 gikk Kai Henning Jakobsen til sak mot kommunen for ødelagt barndom. I en perm har han samlet alt som ble skrevet om saken. Nå vil han å hjelpe andre barnevernsofre. (Fredriksstad Blad 09.03.09)

- Best for ettåringer å være hjemme
Barnehagene tilfredsstiller ikke behovene til de minste barna, mener professor Lars Smith ved Psykologisk institutt, UiO. (Aftenposten 05.03.09)

- Småbarn har det best hjemme
En av landets fremste eksperter på barns utvikling mener barnehagene ikke tilfredsstiller behovene til de minste barna. (Nrk 05.03.09)

Eksperimentet
Journalist Simen Tveitereid: - Forskning viser at det er i barnets to første leveår er kjærlighet som får hjernen til å utvikle seg normalt. Det vil si antallet ganger et smilende fjes dukker opp over stellebordet, tar seg tid til å kile og snakke, eller sterke armer løfter deg opp på fanget. En avdeling med tolv pleietrengende barn og tre, fire voksne, gir begrensede muligheter for det. Samtidig er barnas separasjonsangst aller sterkest mellom tolv og 18 måneder. Akkurat da den norske stat mener du bør sende barnet fra deg. (Dagbladet Magasinet 30.08.08)

Ble narkoman på institusjon
Han fikk sitt første møte med narkotika på en barnevernsinstitusjon. Nå angrer moren på at de i det hele tatt ba om hjelp. (TV2 Nyhetene 01.03.09)

Uynskt på barnevernseminar
Av Margaret Hennum. (Sunnmørsposten 02.03.09)

Bodde på vent i ti måneder
Ida Sekkingstad og venninnen skulle bo på akuttsenteret i to–tre uker. Oppholdet varte i ti måneder. – Det er sant som det har stått i avisen: Det er ingen steder du lærer så mye om rus, så fort, som i barnevernet. Jeg visste ingenting om hasj før jeg kom på Akuttsenteret, sier Sekkingstad. (Bergens Tidende 28.02.09)

En mors kamp mot myndighetene
I flere år har Unni Ødegård (45) kjempet for at hennes handikappede datter skal få de rettighetene hun har krav på. Hver dag har hun bedt om svar, så varslet departementet barnevernet. (Farsunds Avis 28.02.09)

Barnevernet har ikke lært noe av fortiden
Men de er ikke alene. Våre ansvarlige politikere på tvers av partigrenser har latt det hele skure og gå tross klare advarsler, likeledes tap av mange unge menneskeliv gjennom 50 år. Av Jan Hansen. (Samfunnsmagasinet 27.02.09)

Hvordan det gikk galt...
Les Lianas beretning om hvordan hennes kontakt med psykiatrien ble skjebnesvanger da hun ble gravid og valgt å bære frem barnet sitt. (24.02.09)

- Ministeren må gå
– Dette er så grovt at jeg mener vi snakker om hodet på en statsråd, sier Olemic Thommessen i Høyre (Bergens Tidende 24.02.09). Les mer om narko hos barnevernet.

Barnevernsbarn bur på hybel utan tilsyn
Ungdom som bur på barnevernshyblar i Sogn og Fjordane og Hordaland bur utan tilsyn, sjølv om dei ikkje er myndige. (Firdaposten 24.02.09)

16-åring satte fyr på institusjonen
Som 13-åring debuterte han med hasj på Øvsttunsenteret. Tre og et halvt år senere brente han ned et hus på sin sjette institusjon. (Bergens Tidende 24.02.09)

Ingen tilsyn med barnevernshybler
De er ikke myndige, står under barnevernets omsorg og har fått sin egen hybel. Hvem fører tilsyn med dem? Ingen. (Bergens Tidende 24.02.09)

Her blir barn voksne på prøve
I et lite rødt hus bor to ungdommer. De har ingen familie hos seg. Ungdommene er barnevernsbarn og bor alene. (Bergens Tidende 24.02.09)

Makt til å ødelegge liv
Dikt av Julianna V. Teslia.

17-åringens femte sykehusjul
En 17-årig jente fra Bergen feirer sin femte jul på en psykiatrisk akuttpost på Haukeland Sykehus. Hun er i barnevernets varetekt, og har bodd på sykehuset siden hun var tolv år. (Bergens Tidende 23.02.09)

Ungdom doper seg på barneverninstitusjoner
At unge mennesker havner opp i problemer med narkotika både på barneverninstitusjoner og hos fosterforeldre forbauser ikke Åge Simonsen, som er en av de fremste ekspertene på barnevernsspørsmål i Norge. ”Det er gjort flere undersøkelser der man har sammenliknet hvordan det har gått senere i livet med barn som ble tatt fra foreldrene og plassert i fosterhjem, og barn som barnevernet ønsket å plassere i fosterhjem, men likevel, fordi de ikke fant egnede fosterhjem, valgte å få bli boende hos sine foreldre. Flere slike undersøkelser gir et entydig svar. De viser at den siste gruppen barn klarte seg like godt eller bedre enn den gruppen barn som ble fratatt sine foreldre og plassert i fosterhjem,” sier han. (Jan Simonsens blogg "Frie Ytringer" 23.02.09)

– Staten kan bli saksøkt av barnevernsbarn
Staten kan bli saksøkt av barn som blir narkomane mens de er i barnevernets varetekt, mener utekontakt i Bergen, Marit Sagen Grung. (Dagsavisen 23.02.09)

- For enkel tilgang på rus i barnevernet
17 år gamle Kristiane var i barnevernets omsorg da hun mandag ruset seg til døde. Nå innkalles det til hastemøte om rusbruk på barnevernsinstitusjoner. (Tv2 Nyhetene 22.02.09)

Høy dødelighet hos barnevernsbarn
Helsesituasjonen til barnevernsbarn er alarmerende. Dødeligheten er langt høyere enn blant andre barn, og langt flere tar sitt liv. (Aftenposten 29.09.05)

Opplæring til rus
Ansatte ved barnevernsinstitusjonen står nå fram med navn og bilde og hevder at Skjærgårdskollektivet har vært drevet på en måte som har bidratt til at ungdommene som er plassert der, simpelthen har fått opplæring i rusmisbruk og dessuten har kunnet tilegnet seg grunnleggende kriminelle ferdigheter. (Fædrelandsvennen 04.08.08)

Få barnevernsbarn klarer seg
Fem prosent av alle under 37 år i Norge i 2005, nesten 121 000, har fått hjelp av barnevernet, viser ny undersøkelse. - Det går ikke så veldig bra for svært mange av barnevernsbarna, sier forskerne Sten-Erik Clausen og Lars B. Kristofersen i Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA). Bare tre av ti barnevernsbarn klarer seg bra som voksne. (Aftenposten 15.04.08)

Avdekker rettsstatens blindsoner
Historiene om urett må fortelles før det kan skje endringer. Henrik Ibsens Nora og Amalie Skrams Karen og Sjur Gabriel bidrar til nye perspektiver på dagens debatter om familierett og barnelovgivning, mener litteraturviter Bjarne Markussen. (forskning.no 22.02.09)

"Barnevern rekruttering til helvete"
De skulle få hjelp til å komme på rett kjøl. Men møtet med barnevernet gjorde bare vondt verre for de trønderske ungdommene. Det viser en ny rapport fra Barnevernets utviklingssenter i Midt-Norge, BUS. (Adresseavisen 10.05.04)

Skjerper tilsyn etter dopavsløringer
- Det skal ikke forekomme at barn blir lært opp til å bli rusmisbrukere i barnevernets regi, fastslår ekspedisjonssjef i Barne- og likestillingsdepartementet, Haktor Helland. (Bergens Tidende 22.02.09)

- Lett å få tak i narkotika
Dødsfallet ble en vekker, sier en venninne av 17-åringen som døde etter å ha inhalert lightergass. (Bergensavisen 21.02.09)

Har lært alt om dop i barnevernet
17-åringen røyker hasj daglig på barnevernsinstitusjonen et sted i Hordaland. - De ansatte vet at vi ruser oss. Det virker som de ikke bryr seg, sier han. (Bergens Tidende 21.02.09)

Fosterbarn mangler tilsynsfører
Hvert tiende barn som bor i fosterhjem i Sør-Trøndelag, mangler tilsynsfører. Til sammen gjelder dette 47 barn. (Nrk Trøndelag 19.02.09)

Marthe (30) ble fratatt babyen og sendt på tukthus
Historiker Johanne Bergkvist har beskrevet situasjonen for de fattige i Christiania fra 1790 til 1802. Hun har studert lovgivningen, oversikter over anholdte, og fortellingene som er nedtegnet under forhørene hos politiet. (Magasinet, Dagbladet 19.02.09)

Erkebiskop plasserte sønnene på taket
En britisk erkebiskop ble lagt i jern etter at han plasserte sønnene sine på taket. (VG 17.02.09)

Endelig føler jeg meg hel
– Det var som om en stor bit av livet mitt falt på plass, sier Rikke Eri (36) fra Odda. I fjor fant hun faren sin igjen, men hun begynner fremdeles å gråte hver gang hun ser bildet av ham hun har savnet hele livet. (klikk.no 15.02.09)

Betaler for sine synder
Oslo kommune gjør opp for tidligere tiders synder og har gitt barnehjemsbarna tilsammen 450 millioner. For Einar Litsheim (55) var det viktigste å bli trodd. (Dagsavisen 17.02.09)

1.309 barnehjemsbarn ber om erstatning
Til sammen 1.309 tidligere barnehjemsbarn har søkt Oslo kommune om erstatning. (Dagsavisen 17.02.09)

Demokratene nektet på barnevernseminar
Partiet Demokratene ville sende to deltakere på barnevernsseminaret i Molde. De får ikke komme inn, og markerer sin misnøye utenfor hotellet i formiddag. (Romsdals Budstikke 17.02.09)

Advokaten tar saken: ansvarliggjøring og umyndiggjøring
Terskelen for å oppsøke advokat for å få hjelp til å løse sivilrettslige spørsmål kan synes lavere enn for la oss si 20 år siden. Noen eksakt empiri har vi ikke, det fins ingen statistikk heller ikke på dette området. Intet sammenligningsgrunnlag. Men det har kommet flere lover, noen av lovene virker opplagt konfliktdrivende (kroneksemplet er barneloven), og behovet for å få veiledning i paragrafjungelen sikrer advokatene solide markeder. Selv om mange av spørsmålene burde la seg løse eller oppløse uten profesjonell bistand. Trivialiseringen av jussen på den ene siden og rettsliggjøringen av privatliv, arbeidsliv og næring på den annen, gir advokater rike muligheter til å praktisere sitt fag. Hvilket fag, vil noen spørre. Av Ole Texmo. (Del 2 i serien Bruk og misbruk av domstolene, Samfunnsmagasinet 14.02.09)

Rygge-minus på åtte millioner
Rygge kommune gikk cirka åtte millioner kroner i underskudd i 2008. Samlet merforbruk i oppvekst- og kultursektoren i fjor var på 3,8 millioner og er for en stor del knyttet til barnevernstjenesten. (Moss Avis 14.02.09)

Vanskeligere å få barna tilbake
(Østlandets Blad 14.02.09)

Farmor kjemper for å møte barnebarna
Farmor har funnet seg i at barna nå bor i fosterhjem, men hun kan ikke forstå at hun ikke kan få besøk av dem. (Østlandets Blad 14.02.09)

Skolen skadelig for mange barn
Den moderne skolen gjør barna utrygge, viser en ny, norsk forskningsrapport. Forskerne mener også at det er skolen i seg selv, og ikke foreldrenes bakgrunn og status, som avgjør om barna lykkes i skolen. (P4 Nyheter 14.02.09)

Det biologiske prinsipp
Barnevernet og dets talspersoner bruker store ressurser på å troverdiggjøre at behovet for mer inngripen i biologiske familier med flytting og adopsjon som konsekvens, er fremtidens løsen. Samtidig snakker de om behovet for tillit og legitimitet, og kunnskap foran ideologi. Av Ole Texmo. (Texfiles 13.02.09)

Kvalitetssikring av sakkyndige
På en doktorgradsdisputas nylig fikk kandidaten, en psykolog som skulle forsvare en ”evalueringsundersøkelse” om sakkyndighet i barnefordelingssaker, spørsmål om kvalitetssikring. Spørsmålet fra annenopponenten, en jurist og professor, var ikke særlig presist, og kandidaten slapp å utdype. Psykologen svarte at han følte seg meget trygg da han i rettsapparatet hadde dommere som kontrollinstans. Hvorvidt juristutdannede dommere har begreper om kvalitetssikring og om prosesslovgivningen garanterer eller hindrer metodisk kontroll, ble ikke berørt. Av Ole Texmo. (Nordlys 02.01.09/ Texfiles)

Etterlyser ikke barna
Barneverninstitusjoner melder ikke fra når barn rømmer. Nå reagerer politiet i flere store byer på at barn overlates til rus og kriminalitet. - Til og med de som er dårlige foreldre ville meldt sitt eget barn savnet. Her tar derimot det offentlige omsorgen for barna og plasserer dem på institusjon, og der tilbys barna mindre omsorg enn dårlige foreldre ville gitt, sier en oppgitt politileder. (Nrk 04.02.09)

Etterlyser ikke barn på rømmen
Politiet kritiserer flere barnevernsinstitusjoner som ikke melder fra om barn som rømmer. (Nettavisen 04.02.09)

– Vil ha datteren min hjem
Esra Jabar Ali (21) var bare 13 år da hun ble mor. Hun ble fratatt omsorgen for halvannet år siden. Nå kjemper hun for å få datteren tilbake. (Rogalands Avis 12.02.09)

Truet barnevernet med kniv
Det ble for mye for 41-åringen da barnevernet kom for å hente hans seks år gamle sønn. (Fædrelandsvennen 12.02.09)

De uønskede mødre
I tiden etter andre verdenskrig ble det adoptert bort flere norske barn enn noen gang før eller siden. Av Heidi Elisabeth Sandnes. (forskning.no 10.02.09)

Ikke akkurat vern
- Barnevernet tror de gjør ting så mye bedre, men hvordan kan de si noe sånt? De sender deg vekk fra foreldrene dine, på institusjon eller fosterhjem, og det er ikke særlig kult. En venn av meg ble plassert i et fosterhjem hvor han ble seksuelt misbrukt og slått hver dag. Han prøvde å si ifra til barnevernet, men vet du hva de sa? At han bare var en desperat liten gutt som ville hjem til moren sin igjen. Det gikk to hele år før han ble tatt ut av det fosterhjemmet. Av Tåreløs (14). (Aftenposten 10.02.09)

Truer med straffetiltak
Foreldrene holder ungene hjemme i protest mot at Musken skole er midlertidig stengt. Rådmannen vil gjøre foreldrene oppmerksom på at det er ulovlig å holde de fem elevene borte fra undervisninga. I ytterste konsekvens må politiet og barnevernet kobles inn, men rådmannen håper på en snarlig løsning. (Nrk Nordland 02.02.09)

Etterlyser ikke barn på rømmen
Politiet kritiserer flere barnevernsinstitusjoner som ikke melder fra om barn som rømmer (Nettavisen 04.02.09). Mer om barn og unge på flukt fra barnevernet.

Skolen blir en psykiatrisk klinikk
– om spørreskjemaer sponset av legemiddelselskap. Av Elsa Wendel Adalbéron. (04.02.09)

- Barnevernet saboterer
Et barn med samisk bakgrunn kan igjen bli kasteball i rettssystemet. Ungen har bodd borte fra sine slektninger i over to år (Sámi Radio 03.02.09). Mer om saken

- Håper marerittet forsvinner
Tulla Samuelsen får 400.000 kroner i erstatning for overgrep som ble gjort mot henne av barnevernet. (Nrk Telemark 28.01.09)

Kler av og kroppsvisiterer barna
Barnevernsinstitusjonen Lindøysenteret får krass kritikk for å utsette barna for ydmykelser og krenkelser (Nrk Rogaland 27.01.09). Mer om Lindøysenteret.

Ungdommer ruser seg hos barnevernet
Politiet mener flere barnevernsinstitusjoner og deres hybler i Trondheims-området fungerer som «rene fristed» der ungdom ruser seg (adressa 22.01.09). Mer om narko hos barnevernet.

Bufetat politianmelder ansatt etter TV 2-oppslag
TV2 Nyhetene fortalte i november i fjor at en mindreårig gutt som varslet om overgrep på en barnevernsinstitusjon ble boende på samme institusjon som gutten han pekte ut som overgriper i åtte måneder. Først da TV 2 Nyhetene tok opp saken, ble guttene skilt fra hverandre. Samtidig satte Bufetat i gang en intern jakt på TV 2s kilder. (TV2 Nyhetene 23.01.09)

Ble fratatt sønnen
En melhuskvinne tok kontakt med Melhus kommune for å få hjelp til den eldste sønnen som strevde på skolen. Det endte med at sønnen ble fratatt henne og sendt på institusjon. (Trønderbladet 17.01.09)

- Jeg har fått nok
En av Trondheims mest profilerte advokater, Venil Katharina Thiis, velger å avslutte sin advokatpraksis. I dette intervjuet tar hun et knallhardt oppgjør med rettsapparat og barnevern. (adressa 10.01.09)

- Vil ikke lete etter rømte barn
Politiet frykter at banevernsinstitusjoner bevisst unnlater å lete etter rømte barn. (Nrk Østlandssendingen 19.01.09)

Barnevernets ansikt og masker
Omtale av Faktaserien om Garnes-saken ”Når sannheten blir for tøff” av frilansjournalist Jan Hansen. Av Ole Texmo. (Forum for Menn og Omsorg 10.01.09)

Fem dømt for bortføring av 14-åring
Alle de fem tiltalte er funnet skyldig i bortføring av en 14 år gammel gutt fra en barnevernsinstitusjon i Horten i 2007. (VG 12.01.09). Mer om saken.

– Rasehygieniske steriliseringer i Finland til 1969
Rundt 7.500 mennesker ble sterilisert av såkalt rasehygieniske grunner i Finland i perioden 1935 til 1969, ifølge nye opplysninger som er lagt fram. (forskning.no 11.01.09)

Småbarnsmor truet saksbehandler
En 27 år gammel kvinne er dømt til betinget fengsel etter trusselepisoden i lokalene til barnevernstjenesten i Bergen i februar i fjor (Bergensavisen 06.01.09). Les mer om straff for opprør mot barnevernet.

Gutt meldt savnet etter ti år
Adam Herrman har ikke vist livstegn fra seg siden 1999. Gutten var 11 eller 12 år da han forsvant fra byen Towanda i Kansas for ti år siden. Adoptivforeldrenes advokat, Warner Eisenbise, sier til CNN at paret føler skyld for at de ikke meldte fra, men at gutten ofte stakk av og at de trodde han var hos sine biologiske foreldre eller var blitt hjemløs. (VG 06.01.09)

Spar oss for psykologene
- Den biologiske familie er under press. Dels vil man oppløse normer som har konstituert familiedannelse gjennom naturlige og kulturlige prosesser hvor mann og kvinne finner sammen og får barn. Dels har omsorgssviktindustrien vokst til dimensjoner som krever store mørketall og intervensjoner. Utvanning av foreldrebegrepet til fordel for «omsorgsperson» er ideologisk forankret i en relativisme med støtte i miljøer og næringer hvor psykologer opptrer i ulike roller. Av Ole Texmo, Forum for Menn og Omsorg (Dagsavisen 30.12.08). Les flere artikler av Ole Texmo her.

Krever to millioner kroner i erstatning
Trond Johnny Ringdal (60) på Selåsvatn på Sørlandet, fikk i fjor 300.000 kroner i billighetserstatning fra staten. Nå vil han at den opprinnelige hjemkommunen, Moss, skal ta ansvar. (Moss Avis 27.12.08)

- Holdt på i mange år
Grov utnyttelse av unge, sårbare jenter gjorde at statsadvokat Kaia Strandjord ba om seks års ubetinget fengsel for overgrepstiltalte (31). Ut fra bevisføringen mente statsadvokaten at det var spesielt skjerpende at 31-åringen begikk et overgrep mens han hadde en betrodd stilling på en barnevernsinstitusjon. – Han har utnyttet det som har vært tilgjengelig for ham, konkluderte Strandjord. (Trønder-Avisa 17.12.08)

Stor seier for fosterforeldre
– Dette må være årets julegave, smiler de tillitsvalgte. Etter fire års kamp er kontraktene undertegnet. Nå får ”foreldre” i statlige familie- og beredskapshjem samme rettigheter som andre arbeidstakere i staten. (Aktuell 12.12.08)

16-åring amok med jernstang
Det var en ansatt ved Sundstedtråkka barnevernsinstitusjon i Hokksund som ble truffet av jernstanga. Den ansatte skal ikke ha kommet til skade som følge av slaget. Gutten som er pågrepet, er plassert på institusjonen.  (Drammens Tidende 17.12.08)

Gutt ventet fem timer på politistasjonen
Etter å ha blitt hentet ut av hjemmet, måtte gutten i slutten av tenårene vente i drøye fem timer på akuttplass. Den fikk han i Trøndelag. (Aftenbladet 16.12.08)

Familie tiltalt for bortføring
Fem personer står tiltalt for bortføring av en 13 år gammel gutt. (Nrk Vestfold 15.12.08)

Han har arr som ikke synes
Bjørnar Thorsen forteller om seks kjærlighetsløse år med fysisk vold og seksuelt misbruk på Lunde offentlige skole. - Barnevernet kaller han bare for «Gestapo». - En uke etter at jeg giftet meg, ringte de fra barnevernet. De sa at dersom vi fikk barn, ville de automatisk komme og hente dem! Alina lurte på hva slags land hun var kommet til. (Tvedestrandsposten 15.12.08)

Bestemor hjelper best
Når barn mister foreldrene, har de det best som kan bo hos bestemor eller annen storfamilie. Flere undersøkelser fra blant annet Unicef og Usaid (amerikanske Norad) viser at barna som havner på barnehjem klarer seg mye dårligere enn de som får bo hos storfamilie. (Vårt Land 12.12.08)

24 barn akuttplassert av barnevernet
Så langt i år har barnevernet på Askøy hatt akuttplassering av 24 barn. I hele fjor var tallet ni. (Askøyværingen 12.12.08)

Har rømt mange ganger
Den brannsiktede 16-åringen som forrige uke rømte fra barnevernet, har rømt mange ganger tidligere. (Drammenes Tidende 12.12.08)

Brannstifter på rømmen
Han har tilstått at han sto bak brannene, og sagt at han tente på fordi han var forbannet på barnevernet. Han har mot egen vilje vært under barnevernets omsorg i flere år. (Drammens Tidende 11.12.08)

Ber om betinget fengsel for mor
Aktor Amund Sand krever bot og betinget fengsel for kvinnen (38) som rømte utenlands med barna for å unngå at barnevernet tok dem. (Adressa 09.12.08)

Leter etter rømte barnevernsbarn
Leder for barnevernet i Haugesund, Liv Kjersti Kvalevaag innrømmer at de har store problemer med ungdom som rømmer. (Nrk Haugaland 09.12.08)

Torturert 16-åring funnet gjemt under seng
Åtte barnehjems-ungdommer siktet for seksualisert vold og frihetsberøvelse. (Dagbladet 08.12.08)

Bestefar kritiserer barnevernet
Bestefaren fortvilet over at barnevernet i Forsand har sendt barnebarnet til en ukjent fosterfamilie. (Aftenbladet 08.12.08)

- Vi gjorde en feil
Barnevernsgutten som varslet om overgrep skulle aldri blitt boende med gutten han pekte ut som overgriper. (TV2 Nyhetene 07.12.08)

Barnevernsbarn bor alene på hotell
En 15-åring under barnevernets omsorg har bodd alene på hotell den siste måneden. Barnevernet har ikke noe tilbud til ham. (Nrk Nyheter 06.12.08)

To ungdommer ferdigbehandlet på to år
Et arsenal av ansatte har i to år jobbet i en av de mest prestisjetunge barnevernssatsingene i Oslo. Prislapp: 14 millioner i året. Men kun to ungdommer har blitt ferdigbehandlet. (Aftenposten 05.12.08). Mer om MultifunC.

Motsetter seg dom
Barnevernet vil ikke følge rettskraftig dom i fosterhjemsplassering - advokat truer med namsretten (Nrk Troms og Finnmark 03.12.08). Mer om saken.

Tatere føler seg diskriminert
Loven sier at barn av taterfamilier som omplasseres i fosterhjem skal plasseres i hjem med samme kulturbakgrunn som de selv kommer fra. Det skjer ikke. (Nrk Telemark 92.12.08)

Blir værende på akuttinstitusjonen
Åtteåring har bodd på akutt barnevernsinstitusjon i 16 måneder. (TV2 Nyhetene 29.11.08)

Flere barn på akuttmottak
Stadig flere barn tas hånd om av barnevernet. (TV2 Nyhetene 29.11.08)

- Overgrep fra barnevernet
Barnevernsgutt bor fortsatt sammen med gutten han utpekte som overgriper. (TV2 Nyhetene 28.11.08)

Ballangen brøt barnevernlov
Ballangen kommune brøt barnevernloven da de nektet å gi ei enslig mor hjelp til å mestre sin oppgave som foresatt. (Nrk Nordland 25.11.08)

Barnehjem blokkerte dør med planke
Sollia barnehjem på Sortland blokkerte døra til en beboer med planke for at jenta ikke skulle kunne komme ut. (Nrk Nordland 21.11.08)

Bekymret over tvangsbruk
Fylkesmannen i Nordland frykter at barnevernsinstitusjonene bruker mer tvang enn før. (Nrk Nordland 20.11.08)

Angiversamfunnet
Barneministeren lar seg villig bruke til å uttrykke en type bekymring det kan hende ikke er empirisk dekning for. (Samfunnsmagasinet 13.11.08)

– Handlet i nødrett
Foreldrene som er tiltalt for å ha bortført døtrene på fem og åtte år, mener de handlet i nødrett (Haugesunds Avis 12.11.08). Mer om saken.

Sørsamene blir usynliggjort
Helse- og sosialvesenet i kommunene vet så lite om sørsamene at det går på helsa løs. - Barnevernsarbeidere mistolker den samiske kulturen til fordel for barnevernet. Grove overtramp som viser at de ikke har en kultursensitivitet som ivaretar hele mennesket, sier prosjektleder Eira-Åhren. (Nrk Trøndelag 12.11.08)

- De gambler med gutten min
Det statlige barnevernet og Flekkefjord kommune tar en gutt ut av et trygt og utviklende barnevernsopplegg, tiltross for at gutten selv mener det vil føre ham inn i rusproblemer igjen. - Gutten min fikk problemer på skolen som 16-åring. I stedet for å styrke ressursene rundt gutten den gangen, ble han plassert på en institusjon der han utviklet rusproblemer. - Jeg var redd for å sende han avsted, fordi hans problemer handlet om skole, adferd og angst. Kommunen lovte at han ikke skulle plasseres sammen med rus-ungdom, men det var nettopp det som skjedde. De som skulle være guttens vern sviktet totalt. (Avisen Agder 12.11.08)

Voldsdømt sa opp jobben
En voldtektsdømt barnevernsarbeider har sagt opp jobben etter å ha blitt domfelt for andre gang. (Drammens Tidende 12.11.08)

Erfaringer som foreldre til et barn med psykiske problemer
Kan foreldre våge å søke hjelp når et barn får problemer eller gjør hjelpen bare vondt verre, samtidig som man risikerer å miste barnet? Innsendt bidrag. (09.11.08)

- Jeg gjorde det av kjærlighet til barnet
Om lag ett døgn etter at jenta ble ført bort fra barnehagen av sin egen bestemor, ble hun funnet igjen. - Jeg gjorde det av kjærlighet til jenta vår, og jeg angrer ingenting. Barnebarnet vårt har mer eller mindre bodd hos oss siden hun ble født, sier mormoren til Fædrelandsvennen (barnehage.no 05.11.08). Mer om saken.

Fosterfar forgrep seg på 14-åring
Fosterfaren i slutten av 50-årene var "pessforelsket" og følte seg både som bestefar og 16-åring i forhold til jenta på 14 han hadde omsorg for — og som han forgrep seg seksuelt på. (folkebladet 04.11.08)

- Et nytt overgrep
Helseministerens oppfordring til sanatoriebarna om å søke billighetserstatning, er et nytt overgrep, hevder fagfolk og politikere. (Aftenposten 04.11.08)

Barnevernsbarn får ikke nødvendig skolegang
Får mangelfull eller ingen undervisning. (Aftenposten 03.11.08)

Fosterforeldre fikk ikke medhold
Fosterforeldrene som slåss for at deres tre år gamle fosterdatter skal få komme tilbake til dem, fikk ikke medhold i Trondheim tingrett. (Nrk Trøndelag 03.11.08)

- Gjeng amok etter rømming
Flere ungdommer pågrepet i dramatisk politiaksjon. (Nettavisen 03.11.08)

Bedre kår for fosterforeldre
Sammen med leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Turid Lilleheie, presenterte barne- og likestillingsministeren Anniken Huitfeldt (Ap) hovedpunktene i en ny avtale som skal sikre rettighetene til familier som er tilknyttet statlige beredskapshjem. (Dagsavisen 30.10.08)

Pengestøtte til Strasbourg-saken
Ved hjelp av Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg kan vi sette press på Norge til å respektere våre grunnleggende menneskerettigheter. Til dette trenger vi din hjelp. Av Arild Holta. (28.10.08)

Tannleger skal avsløre omsorgssvikt
Tannlegene skal melde fra når de tror barn er utsatt for overgrep. Nå får prosjektet 100.000 kroner fra Helsedirektoratet. tannhelsesekretær Kristin Strandlund skal følge opp disse pasientene på en helt annen måte. Det er hun som har skapt prosjektet, satt i det i system og ut i livet. (Nrk Østfold 28.10.08)

Advokat skeptisk til tannlegevarsling
Advokat Harald Otterstad er kritisk til at tannleger skal avsløre overgrep og omsorgssvikt overfor barn i et pilotprosjekt i Østfold. (Nrk Østfold 28.10.08)

Krever BLD-ministerens avgang
Det koker blant bv-ofrene. Nå krever Human Rights Alert Norge at ministeren tar sin hatt og går. Årsak: Hennes sterkt omstridte lovforslag til endringer i Barnevernloven. (Samfunnsmagasinet 25.10.08)

- Det jeg husker fra Morgensol er kulde
Lisbeth Strand gjenopplever marerittet fra Morgensol barnehjem hver eneste dag. (ABC Nyhetene 25.10.08)

Vil gi barnevernet mer makt
Regjeringen vil gi barnevernet mer makt, slik at de oftere og tidligere kan overta barn som utsettes for omsorgssvikt. (P4 22.10.08)

Kjemper for å få tilbake sønnen
En mor i Malvik går til sak mot barnevernet for å få tilbake sønnen. Og hun får støtte fra fagfolk. (Nrk Trøndelag 20.10.08)

Til sak mot barnevernet
En mor fra Malvik kjemper for omsorgsretten for barnet sitt. (Malvik Bladet 20.10.08)

Bruker adopsjon i barnevernstiltak
En rekke unger har blitt adoptert bort fra sine biologiske foreldre av barnevernet. Barnevernskonsulent Turid Berg vil undersøke hvordan det går med barna som har blitt adoptert de siste 20 årene. - Disse barna er tatt tidlig bort fra hjemmet, flertallet ved fødsel. De biologiske foreldrene er i mange av tilfellene sterkt uenige at barna adopteres bort. Vi ser jo også i dag at mange barnevernsbarn som nå er voksne, mener de ville hatt det bedre dersom de ble tatt ut av hjemmet. - Vi søker barnas og adoptivforeldrenes versjon, og undersøker om dette er en bedre løsning enn å vokse opp i et fosterhjem med uvisshet om tilbakeføring. (Telemarksavisa 20.10.08)

Egner Follo-modellen seg for barnevernssaker?
Psykolog Knut Rønbeck disputerer 10.10.08 for sin doktorgrad (ph.d) om ”Konflikt og forsoning” på bakgrunn av et delvis utvidet forsøksprosjekt med fleksibel sakkyndigrolle med hovedvekt på foreldremekling. Prosjektet omfattet først kun barnefordeling, men ble senere utvidet til barnevernssaker. Prosjektet baserer seg på erfaringer fra 109 barnefordelingssaker og tillempete versjoner i 13 barnevernssaker. Det er god grunn til å stille spørsmål ved om prosjektet og måten det nå blir fremstilt på holder vitenskapelige mål, eller om det holder mål overhodet. Av Ole Texmo. (08.10.08)

Svensk-norsk par tatt for barnekidnapping
Det norske paret, som er bosatt i Østfold, er pågrepet i Spania, og deres 19 måneder gamle sønn er nå tatt hånd om av spansk barnevern. I Norge har nemlig foreldreparet, han 52 og hun 25 år gammel, blitt fratatt omsorgen for den lille gutten. (Aftenposten 06.10.08)

Fratatt Morgan fordi han var for fet
Som 13-åring ble Morgan Ekelund flyttet til fosterhjem fordi han var for tykk. Nå er han tilbake hos sin mor Lo, 20 kilo tyngre. (VG 06.10.08)

De drepte datteren og stjal barnebarnet
78 år gamle Estela Carlotto fra Argentina slåss fortsatt for ofrene under militærdiktaturet i perioden 1976-83. Og hun håper å finne barnebarnet som nå er 30 år gammel. (Aftenbladet 04.10.08)

Flere akuttplasseres
Barnevernet griper stadig oftere inn og tvangsplasserer barn. I Arendal er det en fordobling av antall akuttplasseringer. (Nrk Sørlandet 03.10.08)

Krever opprydding i barnevernet
Stortinget krever at barne- og familieministeren griper inn mot systemsvikten i barnevernet. Tidligere statsråd Laila Dåvøy mistet nattesøvnen da hun fikk se hvordan reformen hun innførte likevel ikke fungerer. (Nrk 02.10.08)

Nytt våpen i nabofeider
Stadig flere ringer Dyrevernsnemnda for å «angi» folk for dyremishandling av kjæledyr. Nabokonflikter ligger gjerne til grunn. 90 prosent er ubegrunnet. - Man kan påføre personer store ubehagligheter ved å innrapportere vedkommende til ulike offentlige kontrollorgan. Det være seg dyrevern eller barnevern (Byavisa Trondheim 30.09.08). Mer om bekymringsmeldinger.

Omsorgssvikt og overgrep
Det har forekommet fysiske overgrep ved barnehjemmene i Finnmark, konkluderer granskingsutvalget. (Nrk Troms og Finnmark 25.09.08)

17-åring på rømmen stjal tre biler
17-åringen var under barnevernets ansvar, men stakk av gjennom et åpent vindu. Ingen merket han var borte. (Bergensavisen 01.10.08)

Gutt (16) til rette i Sverige
To 16-åringer har vært savnet i vårt politidistrikt. Én av dem har nå kommet til rette i Sverige. (Aftenbladet 30.09.08)

Mener barnevernet må bli tøffere
Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt ønsker at barnevernet skal bli mer aktive for å avsløre overgrep i innvandrerfamilier. (TV2 Nyhetene 29.09.08)

- Tapt barndom har prega livet mitt
«Arne» (53) ble plassert på barnehjem som fireåring, opplevde overgrep og havnet på skråplanet. Nå ønsker han mulighet til å søke oppreisning fra kommunen. (Telemarksavisa 29.09.08)

Mamma, de har tatt feil gutt
Mor valgte bort sin akademisk karriere for å følge opp sønnen med autistiske trekk. Nå sitter foreldrene lamslått tilbake etter at Barne- og familietjenesten tok gutten ut av hjemmet – på tvers av faglige anbefalinger mot å plassere ­autistiske barn på institusjon. (Byavisa Trondheim 23.09.08)

- En spesiell barnevernssak sak
– Dette er ressurssterke foreldre som ser at barnet har særlige behov og som er villig til å ta imot hjelp både i skolesituasjon og i hjemmet, sier parets advokat, Arve Røli. (Byavisa Trondheim 23.09.08)

– Vi føler oss som søsken
De er født i samme seng, forløst av den samme jordmoren, men det er ikke det eneste de har felles: Samtlige ble adoptert bort umiddelbart etter fødselen. Mer enn 50 år senere har de funnet hverandre igjen (Fredriksstad Blad 22.09.08). Mer om adopsjon.

Politikvinne slo til jente (15) i håndjern
Til tross for at politikvinnen selv innrømmet å ha slått 15-åringen i ansiktet, fikk det ingen konsekvenser for jobben hennes. (VG 19.09.08)

Politiet slo 15 år gammel jente
En 15 år gammel jente ble i forbindelse med en polititransport i Oslo slått av politifolkene. Oslo tingrett kaller saken et sjeldent dokumentert tilfelle av politivold. (Adresseavisen 19.09.08)

Barnehagetraumet
Simen Tveitereid provoserer med sin nye bok, men den er helt nødvendig, skriver Trond Berg Eriksen (Morgenbladet 19.09.08). Bok: Hva skal vi med barn?

Resumé: Anbragte børns sundhed og skolegang
Udviklingen efter anbringelsesreformen. (SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd). Download/bestill rapport.

11 700 nye barnevern-barn
11 700 nye barn fikk hjelp av barnevernet i 2007. Dette er en økning på 13 prosent sammenliknet med 2006. (VG 18.09.08)

Flere barn tas fra foreldrene
I 2007 overtok barnevernet omsorgen for 7.710 barn. Det er nesten 500 flere barn enn året før, og innebærer en økning på over seks prosent. (Nordlys 18.09.08)

Ingen erstatning til barnehjemsbarn i Østfold
Nærmere 100 tidligere barnehjemsbarn i Østfold kan ha krav på oppreisning etter å ha blitt utsatt for omsorgssvikt, men det finnes ingen erstatningsordning i fylket. (VG 18.09.08)

Barn og medbestemmelse
Barns som rettssubjekter har vært et viktig anliggende for juridisk-faglige tilnærminger i grenselandet mot rettspolitikk. Barnekonvensjonens artikler er vage og uforpliktende, noe jeg antar norske politikere og jurister er klar over. Det hjelper ikke med inkorporeringer og ratifiseringer av internasjonal lovgivning så lenge kunnskapen om hvordan lov og rett fungerer i praksis er fraværende. Forskningen på rettslige prosesser mangler presise instrumenter. Barns uttrykk for varierende selvstendighet må fanges opp skal lovens kriterium bli meningsbærende. Slik tilstanden er nå holdes rettens aktører for narr, de uskyldige tredjeparter inkludert. Av Ole Texmo, Forum for menn og omsorg. (27.08.08)

Tvangsadoption? Psykologer om en mors olämplighet, och om barnets "anknytning"
Uttalelse til Borgarting Lagmannsrett 2001. Av professor i psykologi Lennart Sjöberg, Stiftelsen för Rättspsykologi. (2001, revidert mars 2008)

Turde ikke å møte i retten
Den 16 år gamle barnevernsgutten ble totalt satt ut av å måtte møte som tiltalt i retten. Saken mot ham ble utsatt for at han skal undersøkes nærmere. 16 åringen var bl.a. tiltalt for å ha truet en av de som har omsorgsansvaret for ham med kniv (Fædrelandsvennen 27.08.08). Mer om kriminalitet under barnevernet.

Barnehjemserstatning gir millionsmell
Erstatninger til tidligere barnehjemsbarn vil koste Mandal kommune 10 millioner kroner de to neste årene. Penger som må tas fra driftsbudsjettene. (Lindesnes Avis 27.08.08)

Fosterbror forgrep seg mot søster (10)
En nå 18 år gammel gutt er dømt til fengsel for alvorlige seksuelle overgrep mot en datter (10) i fosterhjemmet han bodde i. - Retten anfører at tiltalte er i en vanskelig personlig situasjon. Han er i dag helt uten venner og nettverk, med unntak av barneverntjenesten som har tatt hånd om ham. Han opplever livet som trist og vondt og gir uttrykk for at han er uten håp for framtiden. (Aftenbladet 25.08.08)

Dommersamtale med barn
Barneperspektivet og ”barnets beste” skal være i sentrum heter det hver gang Barneloven skal utredes og revideres. Dette er ikke nødvendigvis galt. Men det kan uansett være på sin plass å undersøke om systembetingelsene henger på greip metodisk og rettslig. Av Ole Texmo, Forum for menn og omsorg. (VG 21.08.08)

Eldre artikler:

Forfalskningen av barnevernets historie
En av barnevernsprofesjonens lærebøker som dekker spesielt barnevernets historie fram til begynnelsen av 1990-årene er Gerd Hagens bok utgitt i 2001. Bokas store svakhet er at den nærmest underslår de omfattende overgrepene som var allment kjent da boka ble utgitt. Av Joar Tranøy, forsker.

Høy dødelighet hos barnevernsbarn
Helsesituasjonen til barnevernsbarn er alarmerende. Dødeligheten er langt høyere enn blant andre barn, og langt flere tar sitt liv. (Aftenposten 29.09.05)

Overgrepet mot taterne
Veien til helvete er brolagt med gode hensikter. Av Knut Aukrust, prof. dr. philos., styreleder ved Holocaustsenteret (Aftenposten 06.07.05)
Kommentar: Norge har lang tradisjon i myndighetsovergrep, også offentlige overgrep mot barn. Overgrepene er på ingen måte tilbakelagte.

Den vanskelige overgangen
Så fikk vi det altså bekreftet igjen. Det er større dødelighet blant fosterbarn enn andre barn. I en fersk finsk undersøkelse går det fram at fosterbarna skårer høyere enn sine jevnaldringer på denne lite hyggelige statistikken. (Adsum/Embla nr. 8/2001)

RETT INFORMASJON?
Om bruk av tilgjengelig informasjon i sakkyndighetsarbeid

PPT må i enkelte saker basere sine utredninger på tilgjengelig materiale. Enkeltsaker kan inneholde opplysninger med flere feilkilder som kan gi grunnlag for feilaktige konklusjoner. Enslige mødre med lav utdannelse kan synes mest utsatt for å bli tilkjent lav troverdighet. Av Joar Tranøy, psykolog og forsker.

ATSKILLELSE BARN OG FORELDRE – DET FORTIDDE TRAUME?
Det er forskningsmessig grunnlag for å si at tidlig atskillelse mellom barn og foreldre kan være skadelig. Hvorfor er det så vanskelig å få oppmerksomhet om dette temaet fra leger, psykologer og forskere i Norge? Av Sverre Kvilhaug, advokat. (25.01.08)

Dagens barnevern knuser familiene og reduserer barnas livskvalitet
Barnevernet må tvinges til å samarbeide med familiene i stedet for å motarbeide dem. Av advokat Sverre Kvilhaug. (09.12.99)

Bok:
ADHD/ piller på avveie av Aage Georg Siversen og Joar Tranøy

Forlagets omtale: Boka om ADHD er en beretning som dokumenterer overgrep og som stiller en rekke vesentlige spørsmål. Forfatterne mener den norske skole og foreldrene må ta en stor del av ansvaret for at barn og unge tvinges til å innta tabletter for å tilpasse seg samfunnets normer. Hovedansvaret må derimot Stortinget og politikerne bære. Hvis alle barn til slutt skal få en diagnose, enten ved at de er for aktive eller ved at de er for lite aktive, da bærer det galt av sted. Det er det som akkurat nå er i ferd med å skje. (Kolofon forlag)

BarnasRett anbefaler:
Maktovergrep og justismord. Barnevernet - hjelpar eller fiende?

Bok av Berit Aarset. Haugen Boks omtale: I boka møter vi Rita 18 år og dottera hennar vesle A. Barnevernstjenesta greier ved help av "Splitt og hersk" mellom Rita og foreldra, lureri lygn, press og svik å presse Rita og Barnet til Trastalia barne- og familiehjem. Der gjer barnevernet brått eit "administrativt vedtak", eit såkalla hastevedtak. Barnevernet plasserer dottera på 1 år, i beredskapsheim først. Barnevernet startar sjølv denne saka, 6 veker før vesle A vert fødd. Dei grunngjev dette med at dei er kjende med at Rita har spesifikke lærevansker, og at ho var utsett for eit grovt seksuelt overgrep som 14-åring. Alle andre stiller seg positive til Rita og barnet.

Nytt tvisteorgan for gråsonebarn
KS-leder Halvdan Skard og Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt signerte denne uka en ny samarbeidsavtale om barnevern. Partene skal ifølge avtalen opprette en mekanisme for å løse ”gråsonesaker”, saker hvor det foreligger uenighet om utgifts- og ansvarsfordelingen mellom kommune og stat. (Fontene 21.08.08)

Vant over barnevernet
Barnevernet ville ta fra henne barna, men Fylkesnemnda sa nei. Nå retter Monica Johansen (27) sterk kritikk mot barnevernstjenesten i Hammerfest. (Finnmark Dagblad 20.08.08)

Røyker hasj hos barnevernet
En 16 år gammel gutt forteller at han jevnlig røykte hasj på barnevernsinstitusjonen Klokkerhuset. Ledelsen vedgår at de ikke klarer å holde huset rusfritt. (Varden 20.08.08)

Savnet etter tur med ungdomsarbeidere
Unggutten som er savnet etter kanoulykken i Fosterlågen onsdag ettermiddag, var på tur med et privat selskap som driver ungdomsarbeid med støtte fra staten. (Tidens Krav 20.08.08)

Vil ta opp kampen
Tidligere barnevernsbarn i Telemark går sammen i kampen om å få en unnskyldning fra det offentlige. (Varden 20.08.08)

Innsynsnekt tas opp i Stortinget
Da Høyres stortingsrepresentant André Oktay Dahl fikk høre om 24-åringen fra Sandefjord som ikke fikk innsyn i sin egen mappe, var han snar om å vise vilje til handlekraft. (Sandefjords Blad 20.08.08)

Dobling i antall barnevernssaker
Antallet alvorlige barnevernssaker er doblet så langt i år og 17 barn er fjernet fra hjemmet sitt i Bodø. (Radio3 06.08.08)

Planlegger ungdomsfengsel
Foreløpig finnes det ikke gode soningstilbud i Norge for unge mellom 15 og 18 år. Kriminalomsorgen region vest arbeider for at Bjørgvin fengsel kan gi det tilbudet, som justisminister Knut Storberget har bedt om. Verken ministeren eller Waage vil kalle institusjonen for et ungdomsfengsel. – Vi kaller det et ungdomstiltak etter straffegjennomføringsloven, sier Waage. Det er meningen at institusjonen skal drives i nært samarbeid med barnevernet. (Tidens Krav 03.08.08)

Finland med tøffe tiltak mot romtiggere
I Finland som i Norge vekker romtiggere debatt, men finnene har i tillegg innført et av Europas strengeste tiltak for å stanse gatetiggingen. (VG 01.08.08)

Får endelig millionerstatning
Etter å ha fått barndommen ødelagt av vold, voldtekt, mobbing og undertrykkelse, har Litsheim-søsknene endelig fått oppreisning. Søskenflokken som egentlig er fra Oslo har også fått innvilget vederlag fra Oslo kommune på grunn av omsorgssvikt etter at de ble tatt fra moren. (Glomdalen 26.07.08)

Hjelpearbeidere skremt over utviklingen
Siden november 2007 har fem personer med tilknytning til lavterskeltilbudet K 46 dødd av overdose. Statisikk over brukerne av K 46 viser likevel at det er enkelte likhetstrekk mellom mange av ungdommene som oppsøker dem. For eksempel har cirka 70 prosent vært innom barnevernet i kortere eller lengre perioder. – Når disse unge menneskene har omfattende rusproblemer i en alder av 17-25 år, på tross av å ha vært innom barnevernet, må vi kunne stille spørsmål om hva grunnen til dette er. Vi vet at årsakene til rusproblemer er mange og kompliserte, men her må hjelpeapparatet og pårørende ta et fellesansvar for å gripe tak i situasjonen før den har utviklet seg altfor mye, sier prosjektleder ved K 46 Lisbeth Skibenes. (Aftenbladet 22.07.08)

17-åringen kom til rette
Jenta forsvant fra hjemmet sitt i Trondheim etter at hun ble gjort kjent med at hun ville bli sendt på en institusjon en annen plass i landet. 17-åringen var borte i en måned før hun ble funnet i Trondheim. Nå er hun ifølge moren sendt til den aktuelle institusjonen. (Byavisa Trondheim 22.07.08)

Barns deltakelse
- Hvis vi skal lykkes i å sikre barns rett til deltakelse i beslutninger som angår dem selv, må vi ta utgangspunkt i situasjonen som er i dag, hvor faglige motsetninger legitimerer at den enkelte barnevernsarbeider i praksis fritt kan velge om et barn skal involveres i saken sin eller ikke. Av Liv Schjelderup, Førsteamanuensis og Cecilie Omre, Førstelektor Universitetet i Stavanger. (Dagbladet 20.07.08)

Familien fant Jørgen i avisen
Fem år gammel ble koreanske Young Bum til norske Jørgen. Siden har han ikke hørt fra sin biologiske familie - før de oppdaget ham i avisen. (Bergens Tidende 16.07.08)

Tvångsomhändertagande av barn i Sverige: En häxprocess?!
Nu behöver man ju inte gå över ån efter vatten för att finna kränkningar av mänskliga rättigheter. Kränkningar finns redan på den här sidan! Europeiska konventionen för de mänskliga fri- och rättigheterna (EKMR) är som alltid rättesnöret. Låt vara att kränkningarna med avseende på den enskildes fysiska person självklart är mindre allvarliga här i landet än t.ex. i Kina eller i något afrikanskt land. Dessa omständigheter medför inte att faran kan blåsas över för svensk del. Tvärtom finns det ännu rättsområden där den grundläggande rättssäkerheten för den enskilde individen uppvisar synnerligen besvärande brister till både form och innehåll. Av Göran Lysén, professor emeritus i folkrätt. (19.07.08)

Personvern under sterkt press
«Den gode stat» er i ferd med å svekke de verdier som vårt samfunn i stor grad bygger på, gjennom innsamling og forvaltning av all verdens informasjon. Av Jan Tore Sanner. (Dagbladet 17.07.08)

Centrum för rättvisa begär att Europadomstolen granskar FRA-lagen
I dag lämnar Centrum för rättvisa in ett klagomål till Europadomstolen. Där begärs att domstolen ska pröva om FRA-lagen klarar Europakonventionens krav när det gäller skydd för den personliga integriteten och rätt för enskilda som blivit övervakade att få sina fall rättsligt prövade. Detta är första gången som FRA-lagen blir föremål för en rättslig prövning. (Centrum för rättvisa 14.07.08)

Kunnskapen om barnevernet
- Etter kritikken eg retta mot barnevernet i kronikken den 29. mai, har fire tilsette i leiande stillingar i barneverntenesta ytra seg i avisa. Etter barnevernet sine alvorlege overgrep mot ei eitt år gamal jente vart kjende, ytra ingen i barnevernet seg. Av Margaret Hennum, helsesyster og pediatrisk sjukepleiar. (15.07.08)

Stjal av 13-åringer
Ungdommene som skal ha truet lommebøkene og mobiltelefonene til seg, tilhører en barnevernsinstitusjon i Arendal. (Agderposten 14.07.08)

En bekymringsmelding
ET NYTT MOTEORD. Hvis du irriterer deg grønn over overskriften på denne artikkelen, er du trolig enig i dens konklusjon. For et flunkende nytt moteord har sneket seg inn i det norske språket. (Aftenposten 14.07.08)

- Barna ble voldtatt, drept og brent
Ungene på Skrekkens barnehjem skal ha blitt voldtatt, drept og deretter lagt i en forbrenningsovn. (Nettavisen 13.07.08)

Mishandlet sau
Den unge gutten, som hører hjemme på en barnevernsinstitusjon, jaget sauene på sjøen før han gikk løs på en av sauene med slag og spark. (Folkebladet 12.07.08)

Med tysk far og norsk mor
Statsarkivar Yngve Nedrebø har gjennomgått arkivmappene etter Abteilung Lebensborn i Hordaland. Han har laget statistikk over hvor barna var i 1951, hvor mange som var døde eller forsvunnet og tallene er foruroligende. Mens dødeligheten for vanlige norske barn var i underkant av 3 %, var de samme tallene blant de 774 barna med tysk far og norsk mor mellom 10,3 og 15 % (Bergens Tidende 11.07.08). Mer om krigsbarna.

Fosterfar dømt for overgrep
53-åring forgrep seg på fosterdatter. (Nordlys 09.07.08)

Kjemper mot barnevernet
- Jeg har alltid trodd at barnevernets viktigste oppgave er å tre støttende til i en vanskelig situasjon. Det har jeg ikke sett mye til, sier Jon Lasse Vollmo som ble fratatt sin datter med tvang i desember i fjor. (Namdalsavisa 09.07.08)

Kommuneansatte svartelistet
Tidligere leder av barnevernstjenesten i Mandal, Kari Rasmussen, er en av dem som er svartelistet på nettet, som «barnevernssympatisør» (Lindesnes Avis 08.07.08). Les mer om "liste-saken".

Omsorgssvikt satte spor
Barna som bodde på Barnehjemmet Lunden er glade for at det ble lagt ned, men kjemper ikke for oppreisning. (Sandefjords Blad 08.07.08)

NOVA-rapporten
Utført av forskere ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) på oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet for å belyse ulike sider ved barns levekår. Har sammenliknet alle barn og unge som har fått tiltak fra barnevernet i perioden 1990 – 2005, i alt 120.986 personer med 112.412 personer som aldri har hatt barnevernstiltak. Viser at 65 % i barnevernsklienten har mottatt sosialhjelp, mot 15 % i den andre gruppen. (Sandefjords Blad 08.07.08)

Treng vi vern mot barnevernet?
9. november i haust omtala Sunnmørsposten ei barnevernsak i Ulsteinvik.  Avisa hadde intervjua Berit Aarset, forfattaren av boka ”Maktovergrep og justismord.”  Boka talar for seg sjølv; og historia ho fortel er hjarterå.  Men det er òg rått å møte menneskesynet eg anar har bana veg for desse handlingane.  Eit menneskesyn som står i sterk motsetnad til det eg har lært skal vere styrande i profesjonell omgong med menneske. Av Margaret Hennum, helsesyster og pediatrisk sjukepleiar. (05.07.08)

Skuffet over barnevernet
Barnevernets makt i Norge er altfor stor. Familier har brutalt og hensynsløst blitt splittet som følge av barnevernets makt og mangel på rutiner. Av "Fortvilte foreldre og besteforeldre". (Oppland Arbeiderblad 30.06.08)

- Leger uttaler seg i favør av den som har engasjert dem
Domstolsdirektør Tor Langbach vil endre urettferdig praksis i erstatningssaker. (Dagbladet 26.06.08)

– Sigøynerbarn tvangsassimileres
Sigøynere opplever at myndighetene presser barna deres til å bli mest mulig norske. Djula Pandzic og Alldino Muratovic kan ikke lenger bruke morsmålet når de snakker med sønnene. (Utrop 26.05.08)

Sexovergripere kan fritt jobbe i barnevernet
Politiattester hindrer ikke voldtektsdømte i å få jobb i barnevern og grunnskole. (Dagsavisen 30.05.08)

- Barnevernsbarn blir sosialklienter
Barnevernet prioriterer ikke de som nærmer seg 18 år. (Nrk Buskerud 29.05.08)

Treng vi vern mot barnevernet?
9. november i haust omtala Sunnmørsposten ei barnevernsak i Ulsteinvik. Avisa hadde intervjua Berit Aarset, forfattaren av boka «Maktovergrep og justismord.» Boka talar for seg sjølv; og historia ho fortel er hjarterå. Men det er òg rått å møte menneskesynet eg anar har bana veg for desse handlingane. Eit menneskesyn som står i sterk motsetnad til det eg har lært skal vere styrande i profesjonell omgang med menneske. Av Margaret Hennum, helsesyster og pediatrisk sjukepleiar. (Sunnmørsposten 28.05.08)

Satanpanikk hos norske psykologer
Norges fremste kompetansesenter mot vold og overgrep viderebringer konspirasjonsteorier. Ifølge en rapport fra den sentrale kompetanseinstans på vold og misbruk i landet, har «flere undersøkelser» vist «at grove overgrep forekommer i seremonier i satanistiske miljøer». - Det finnes ingen undersøkelser som dokumenterer noe slikt som forfatterne, en barnelege, en klinisk sosionom, en spesialpsykolog og en barnevernskonsulent, påstår. Av Asbjørn Dyrendal, Førsteamanuensis i religionsvitenskap, NTNU (Dagbladet 19.05.08). Se også Noen artikler vedrørende professor Eva Lundgrens forskning.

Fant igjen søsknene
De står fram for at overgrepene ikke skal gjenta seg. I dag åpner utstillingen «Nasjonens barn», i går møtte Dagsavisen taterbarn som har funnet igjen søsknene sine etter mange år. (Dagsavisen 06.05.08)

Til sak mot Bindal kommune
- Jeg ble mobbet fra jeg var liten, tvangsflyttet til fosterheim som 15-åring, ble alkoholiker og mistet min identitet før jeg var 20 år. Som 15-åring ble han tvangsflyttet til en fosterheim lenger nord i Nordland. - Jeg var midt i niende klasse da jeg ble sendt til en fosterheim som av barnevernet ble påstått å være en solid og god familie. Virkeligheten ble en helt annen. Det var krangling, slåssing og brudd i parforholdet, forteller han. - Nå håper jeg at kommunen må stå til rette for den urett jeg har lidd, sier 30-åringen, når han nå går til rettssak mot Bindal kommune. (Namdalsavisa 05.05.08)

Nektet i sønnens konfirmasjon
Et foreldrepar ble nektet adgang i sønnens konfirmasjon i en kirke i Møre og Romsdal. Bakgrunnen for det bitre konflikten på kirketrappa er en langvarig barnevernssak. Det var konfirmantens biologiske foreldre som ønsket å følge seremonien, men de ble stoppet av personer som representerte fosterforeldrene. (Tv2 Nyhetene 02.05.08)

- Forstår foreldrene
Advokat Knut Mannsåker arbeider på vegne av 120 foreldre med et gruppesøksmål mot barnevernet. Han har forståelse for foreldrene som publiserer videoer av barna på nettet. (Nrk Østlandssendingen 02.05.08)

Legger barnevernsbarn ut på Youtube
Foreldre legger ut videoer av barn som blir hentet av barnevernet på Youtube. - Svært uheldig, sier Redd Barna (VG 02.05.08). Kommentar: Verken Redd Barna, Barneombudet eller Bufetat kommenterer hva videoene virkelig dokumenterer; nemlig overgrep mot mindreårige barn, vold mot barn utført av voksne politi- og barnevernsansatte.

Polanski om adskillelsen og overgrepene under krigen
Omtale av filmen Pianisten fra 2002. Av Marianne Haslev Skånland. (R-b-v 02.05.08)

Får ikke treffe barna
Belur Sardars drapssiktede ektemann får ikke treffe barna sine. Mannens forsvarer, Heidi Birkeland, er svært opprørt over barnevernet som hun mener hever seg over et lovlig vedtak i fylkesnemnda. (Nrk Buskerud 02.05.08)

– De skulle behövt en annan mamma. En riktig mamma.
"Vi var ingen familj, vi var ett socialt expriment" säger Astrid Flemberg Alcálá. Nu berättar hon öppet om sitt misslyckande som mamma när hon och maken Jesús Alcálá adopterade söner från Colombia (Aftonbladet 26.01.08). Mer om adopsjon.

Barnevernsbarn på YouTube
Foreldre legger ut videoer av barna på internett. (Nettavisen 02.05.08)

Bryter regelverket
Barnevernsinsititusjonen Sunnmørsheimen i Volda bryter regelverket med å ikke rapportere inn tvangsbruk til Fylkesmannen. (Nrk Møre og Romsdal 30.04.08)

– Fylkesmannen gransker ikke
Mandag skrev Finnmarken om gruppen for et bedre barnevern (GBB), som jobber for å få gjennomført granskning av barnevernet i Gamvik, Sør-Varanger og Karasjok kommune. Nå presiserer Fylkesmannen at de uansett ikke vil «granske» barnevernet i ordets vanlige betydning. (Finnmarken 30.04.08)

Galt å skille barn og foreldre
Flere av internatelevene ved Normisjons internatskoler i utlandet har vært utsatt for omsorgssvikt og krenkende opplevelser. Organisasjonen beklager fortiden og gjør hva den kan for å lære av sine feil. − Det man ikke så, var at man ikke ble norsk av å være avsondret på et lite område. Barn trenger foreldre som er der hele tiden. Det å bryte inn og skille det som er gudgitt og naturlig, er til skade for barnet, sier Else Kari Bjerva, ansvarlig for prosjektet «Barnas plass i misjonshistorien» i Normisjon. (Agenda 3:16 nr 4//2008)

Normisjon ba om unnskyldning for overgrep
Rolf Kjøde beklaget overfor tidligere barnehjemsbarn i Kristiansand at de ble utsatt for grov omsorgssvikt og overgrep på institusjoner eid av hans organisasjon..no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.5329288">Knivtruet personalet
En 17 år gammel gutt truet personalet på enrnvernsinstitusjon med kniv. (Nrk Sørlandet 08.04.08)

Vil ikkje blande seg inn
Politikarane i Ulstein er bedne om hjelp frå ei mor og bestemor til å få gjort om ei sak om omsorgsovertaking. Men rådmannen rår politikarane om å ikkje gå inn i saka. (Vikebladet 03.04.08)

Gutt (17) bet, skallet, slo og kvalte ansatt
Natt til torsdag brøt det ut bråk på en barnevernsinstitusjon i Porsgrunn. Det oppstod en slåsskamp mellom en 17 år gammel beboer og en av de ansatte (Telemarksavisa 03.04.08). Mer om kriminalitet under barnevernet.

Å lese barnevernssaker
En debatt om barnevernets metoder og teorigrunnlag, eller hvordan barnevernssaker blir behandlet i forvaltningen og i domstolene, forekommer sjelden eller aldri i norske medier. Vi håper at denne publisering av barnevernssaker vil anspore til en sårt trengt debatt, både på dette forum og i andre medier, om barnevernets prinsipper, metoder og om hvorvidt deres handlinger kan sies å ivareta barnets beste, og ikke minst om i hvilken grad barnevernet i sin nåværende form har en berettiget plass i et demokratisk land. To artikler av Tetris. (02.04.08)

Martin Niemuller: om brorskap
Martin Niemuller var tysk antinazitisk prest. Han satt i konsentrasjonsleier i Tyskland 1937 – 45.

ATSKILLELSE BARN OG FORELDRE – DET FORTIDDE TRAUME?
Det er forskningsmessig grunnlag for å si at tidlig atskillelse mellom barn og foreldre kan være skadelig. Hvorfor er det så vanskelig å få oppmerksomhet om dette temaet fra leger, psykologer og forskere i Norge? Av Sverre Kvilhaug, advokat. (25.01.08)

Barnevern på ville veier
I to sterke oppslag i Tønsbergs Blad fredag 18. og lørdag 19. januar blir vi presentert for et barnevern som ikke kan gi et tilbud til barn i en krisesituasjon. Det er ikke det eneste som er galt med norsk barnevern. Av Erik Strand. (25.01.08)

To pågrepet etter omsorgsovertakelse
To personer ble pågrepet onsdag ettermiddag, etter en omsorgsovertakelse i Ringerike. (Ringerikes Blad 23.01.08)

Norge - uten rett til å kritisere mørke regimer
I Norge forfølger og raserer vi familier under barnevernets ideologifane, som terrorregimer forfølger sine kritikere og uskyldige. Av Rune Nilsson, ansv. red. (09.01.08)

Avgjør grenser for ytringer
Fagdommer Øyvind Svendsen og hans to lekdommere har en svært vanskelig jobb foran seg i plakatsaken. De skal ta stilling til om samfunnet skal tåle plakatytringene til ekteparet fra Mosjøen (Helgeland Arbeiderblad 22.01.08). Mer om saken.

Endringer i barnevernloven og sosialtjenesteloven
Første januar 2008 ble endringer i barnevernloven og sosialtjenesteloven satt i i kraft. Dette er samtidig som den nye tvisteloven (lov 17. juni 2005 nr. 90) også trer i kraft. Endringene i barnevernloven og sosialtjenesteloven gjelder saksbehandlingsreglene for fylkesnemnda, som nå i sin helhet er å finne i barnevernloven kap. 7. (FM Nordland 23.01.08)

Datatilsynets avgjørelse
Saken gjelder krav om sletting av personopplysninger på hjemmeside. Klager: advokatene Åse Schei og Tone Norderval. (Datatilsynet 08.01.08). Se også Bianca Rytters hjemmeside.

Opplysninger om fosterforeldre på Internett
Datatilsynet vurderte om opplysninger om fosterforeldre kunne ligge eksponert på Internett på en bestemt Internettside. Tilsynet forsto fosterforeldrenes fortvilelse, men vurderte det slik at opplysningene måtte ses på som opinionsdannende. (Datatilsynet 22.11.07) Personvernnemndas avgjørelse 30.10.07

Barnevernsansatte henges ut på internett
Gruppen til Familiens Selvstendige Rett publiserer navn på personer som er tilknyttet barnevernet på en eller annen måte, og som har opptrådt krenkende mot klienter. Sånt blir det reaksjoner av. Se nye lister.

Sendt på gata
Barnevernsbarn har blitt sendt ut på gata - kun med en bærepose med mat. (Nrk Vestfold 18.01.08)

Arrestert da de nektet å gi fra seg barna sine
Foreldrene nektet å gi fra seg barna da barnevernet kom for å hente dem. Politiet ble tilkalt og begge foreldrene ble pågrepet og satt i fengsel til forvaring. Barnevernet ønsket moren varetektsfengslet, men slik skulle det ikke gå. Retten fant at kvinnen ikke skulle varetektsfengsles. - Retten fant at barnevernets vedtak ikke var gyldig, sier politiinspektør Sidsel Isachsen. (Samlemappe)

Beholder foreldreretten til Dung-barna
Den drapssiktede ektemannen til Dung Tran Larsen beholder foreldreretten til sin sine to små barn. Det har Bergen tingrett bestemt i dag. (Bergens Tidende 08.01.08)

Juss og psykologi - en livsfarlig kombinasjon
"De fagene som har størst innflytelse og betydning for barnevernets virksomhet er Juss og Psykologi. Dette gjelder på alle nivåer – i teori og praksis. Det er juristene som lager lovene; det er deres tenkning som i hovedsak gjennomsyrer retts- og forvaltningspraksis, som danner mønster for forståelse og regulering av konflikter. Jussen har som fag betraktet sine klare begrensninger, noe juristenes egne organer delvis vedkjenner seg. Derfor anliter de seg på psykologer." Av Ole Texmo. (Samfunnsmagasiner 06.01.08)

Stortinget vil overvåke alle telefonbrukere
Fra neste år kan all din internett- og telefonaktivitet lagres i opp til to år av myndighetene. -  Alle behandles som mistenkte, mener Datatilsynet. (Bergens Tidende 06.01.08)

For dårleg skuletilbod
Bebuarane på Sunnmørsheimen Ungdomsheim får under halvparten av den undervisinga dei har krav på. (Sunnmørsposten 05.01.08)

Sakkyndighet i barnevernssaker
Psykologer opptrer vekselvis som utredere og dommere. Av Joar Tranøy, psykolog og forsker. (Dagsavisen 22.06.06)

Sakkyndigeutvalgets rapport
Sakkyndigeutvalget foreslår at det etableres en Barnesakkyndig kommisjon etter modell av Den rettsmedisinske kommisjon. Alle rapporter fra sakkyndige i barnevernsaker skal rutinemessig sendes til kommisjonen for vurdering før de benyttes for en endelig avgjørelse - både i forvaltningen og domstolene. Utvalget foreslår i tillegg endringer i barnevernloven og tilhørende retningslinjer. (BLD 04.04.06) Rapporten kan lastes ned.

Spørretimespørsmål
Fra Trine Skei Grande (V) til barne- og likestillingsministeren vedr. sakkyndiges rolle i rettsapparatet. (09.02.2006). Les Debatten. Se også Samrøre av advokat Sverre Kvilhaug. Tidl. barne- og familieminister Laila Dåvøy fikk tilsvarende spørsmål. Også andre har kritisert dagens system.

- Norge bryter menneskerettene daglig
- Hver eneste dag skjer det en rekke brudd på menneskerettighetene i Norge, sier advokat og rådgiver Gro Hillestad Thune, tidligere medlem av menneskerettighetskommisjonen i Strasbourg. (Bergens Tidende 13.04.05)

Fostered children 'disturbed'
Children in fostercare are at high risk of experiencing mental health problems, according to the findings of a survey by a Christchurch doctor. The study, carried out by Canterbury University's Dr Michael Tarren-Sweeney with Professor Philip Hazell for the Royal Australasian College of Physicians (RACP), looked at nearly 350 cared-for children and found they had "exceptionally poor mental health and socialisation". "I think it's the separation from their parents, basically, the separation from their own mum and dad, no matter how good the foster carers are ..." By Eleanor Wilson. (The Press, New Zealand 27.02.06)

Alle ofrer seg for barna
Fattige foreldre nedprioriterer sin egen velferd for barnas skyld. Selvsagt fordi de elsker barna sine høyt og vil deres beste. Men også fordi kravene til moderne foreldreskap er slik at det medfører stor skam hvis det synes for omverdenen at barna lider. Av forsker Mari Rysst. (Aftenposten 20.02.06)

Advarer mot barnehage for barn under tre år
Barn kan ta skade av å bli sendt i barnehage før de er tre år gamle, mener den australske oppdragelsesguruen Steve Biddulph. Barnas utvikling kan ta skade, sier Biddulph ifølge avisen The Sunday Times. (Aftenposten 12.02.06)

Det ER håp for alle
Det er ikkje slik at dersom du har hatt ein «dårlig barndom» så vil du automatisk få problem seinare i livet. (forskning.no 04.02.06)

Tapt barndom i barnevernets klør
Boka handler om Britt som var under barnevernet fra hun var fem måneder til hun giftet seg som 18-åring. Forfatteren forteller hvordan hun og de andre barna på Lunden barnehjem blei utsatt for maktmisbruk og omsorgssvikt, og hvordan dette har preget disse barna som voksne. Bok av Oddmund Harsvik. (Bokanmeldelse)

Barn i sosial risiko
Bakgrunn: Barn under offentlig omsorg, en særlig risikobelastet gruppe. - Mange barn opplever flyttingen fra sine foreldre som traumatisk. Etter flytting risikerer barna manglende forutsigbarhet, brudd- og avvisningsproblematikk og sosial stigmatisering. Brudd i fosterhjem/institusjonsopphold med påfølgende utilsiktede flyttinger innebærer ytterligere belastninger for barna. Mellom 40 – 60 % av barn i langtids-fosterhjem risikerer brudd i fosterhjemmet. Manglende stabilitet ved fosterhjemsplassering kan i mange tilfeller skyldes misforhold mellom de krav og forventninger omsorgshaver er blitt forespeilet, og de behov som barnet viser seg å ha, samt manglende tilrettelagt oppfølging. Mangelfulle sosiale utredninger samt psykiatriske utredninger av barnet kan være en vesentlig faktor i dette misforholdet. (Universitetet i Tromsø 10.04.04)

Sakkyndighetens fallitt
De altfor mange justismordene som avdekkes, er bygget på forutsigbare fordommer, menneskelige feil - og skråsikker sakkyndighet. Av Harald Stanghelle. (Aftenposten 13.01.06)

Grufulle overgrep mot barn
- «Omsorg og overgrep» er tittelen på Ingjerd Tjelles bok om forhenværende barnehjemsbarn i vårt nordligste fylke. Omsorgen hører vi fint lite om. Desto mer om overgrepene. Av Yngvar Ustvedt. (VG 08.01.06)

 

 

    Søk på BarnasRett.no

 

 

 

 

BØKER:

Joar Tranøy: Hvordan utrede andre?
en innføring i utredningsmetode for spesialpedagoger og sosialarbeidere
 (Universitetsforlaget, 2008)

 

Sverre Kvilhaug: Atskillelse barn og foreldre
(Cita forlag, 2005)

 

Joar Tranøy: Kampen for rettssikkerhet og menneskerettigheter
WSO‘s historie 1968-1988

 

 

Bestillingsseddel:
Oppvekst i samhold og konflikt

 

 

Føler du deg urettferdig behandlet av barnevernet?
Din anonymitet beskytter ikke deg,
men barnevernet.
Ring Mona Lygre, tlf. 53 51 02 11
- Gruppen til Familiens Selvstendige Rett -

 

 

 

 

Håndbok for klientutvalg og barnevernsofre
av Åge Simonsen.

 

Menneskerettigheter og barnevern i Norge og Sverige
Undersøkelse av sakkyndige utredninger. Av Joar Tranøy, forsker.

 

Rett informasjon?
 
Om bruk av tilgjengelig informasjon i sakkyndighetsarbeid
Av Joar Tranøy, psykolog og forsker.

 

Kari Killén
- sentral leverandør av lærebøker og foredrag
til de barne"faglige" profesjonene.

 

Barnevernets bruk av sakkyndige viser ofte at det her handler om rene bestillingsverk fra barnevernets side.
Her: psykolog Anne Poulsson.

 

Hva sier våre politikere om barnevernet?
Partiene og barnevernet

 Stortingsvalget 2005

 

"Tragedien i verden er ikke grusomheten fra de onde menneskene,
men stillheten og likegyldigheten fra de gode"


Martin Luther King

 

Nettbutikk (Redd Barna Våre)

Motto

Etterlysning

Debattforum for barnevernsofre

Månedens Idiot (R-B-V)

Årets Idiot 2006 (R-B-V)